Snacks voor kinderen bevatten veel zout

0
787

 

Kindersnacks bevatten erg veel zout. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Sommige voedingsmiddelen die gericht zijn op kinderen bevatten zelfs meer zout dan de producten die niet op kinderen gericht zijn.

Zout wordt door de fabrikanten aan de producten toegevoegd om de smaak te versterken. Maar zout kent veel nadelen voor de gezondheid, waaronder een verhoogde bloeddruk. Jonge kinderen kunnen last krijgen van hun nieren, omdat de nieren geen grote hoeveelheden zout kunnen verwerken. Ook is de kans groot dat kinderen die op vroege leeftijd wennen aan veel zout, later ook meer zout zullen eten.

Maximale hoeveelheid zout

De maximale aanbevolen hoeveelheid zout per dag is voor kinderen tussen de 1 en 3 jaar 3 gram. Voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar is dat 4 gram en voor kinderen tussen de 7 en 10 jaar is dit 5 gram. Boven deze leeftijd geldt 6 gram zout als maximale hoeveelheid per dag.

Het Voedingscentrum adviseert om altijd op het etiket te letten en thuis geen zout aan het eten toe te voegen. Het is goed om te weten dat producten met zout niet altijd zout hoeven te smaken. Zo bevatten niet alleen snacks veel zout, maar ook koekjes en alledaags producten zoals broodbeleg. Dus zelfs als je kind weinig snacks eet, kan hij of zij te veel zout binnen krijgen.

Lees hier tips om voortaan minder zout binnen te krijgen.