Sterk blijven zonder te trainen

0
633
Spiermassa kweken

 

Sterkere spieren zonder te trainen? Wetenschappers van het Dana-Farber Cancer Institute hebben een eiwit, genaamd PGC-1-alpha-4, ontdekt dat ervoor zorgt dat spieren na het trainen (krachttraining) sterker worden en groeien.

De onderzoekers hopen ooit een manier te kunnen vinden om de hoeveelheid eiwitten in het menselijk lichaam kunstmatig te verhogen. Dit zou kunnen helpen bij het voorkomen van spierverlies, veroorzaakt door kanker, langdurige inactiviteit bij ziekenhuispatiënten of veroudering.

Sterkere spieren

Krachttraining zorgt ervoor dat de hoeveelheid eiwit, genaamd PGC-1-alpha-4, stijgt. Dit veroorzaakt biochemische veranderingen die de spieren groter en krachtiger maken. Het eiwit is een lichte variant van PGC-1 alfa.
De wetenschappers ontdekten door middel van experimenten met muizen de spierversterkende effecten van het eiwit. Ze spoten het proteïne in de poten van muizen en ontdekten dat de spiervezels binnen enkele dagen 60 procent groter waren in vergelijking met de onbehandelde muizen.

Onderzoeker Jorge Ruas: “Als je een manier kunt vinden om de hoeveelheid van dit eiwit te verhogen dan is dat erg interessant. Het kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn voor mensen bij wiens spieren door langdurige bedrust in omvang afnemen en slapper worden. Ook kan worden onderzocht of de eiwitten kunnen worden gebruikt bij spierdystrofie en het geleidelijke verlies van spiermassa door veroudering”.

Bron: artikel – Cell.com