Stress, bij de een zorgt dit er voor dat ze afvallen en bij de ander juist voor gewichtstoename. Hoe kan het nou eigenlijk dat stress leidt tot meer eten? En hoe kun je stress (en dus eetbuien) voorkomen?
Stress, bij de een zorgt dit er voor dat ze afvallen en bij de ander juist voor gewichtstoename. Hoe kan het nou eigenlijk dat stress leidt tot meer eten? En hoe kun je stress (en dus eetbuien) voorkomen?
Wat is stress?
Stress is normaal gesproken heel gezond. Het is een natuurlijke reactie die je helpt in bedreigende situaties. Normaal gesproken krijg je van stress energie, ben je alert en kun je je beter concentreren. Het wordt iets anders als je op de lange termijn last hebt van stress. Dan kan het er juist voor zorgen dat je niet meer normaal kunt functioneren. Gevoelens die hierbij horen zijn: gespannen, jachtig, druk gevoel in je hoofd, slechts slapen, hoofdpijn en spierpijn tot zelfs hartkloppingen. Stress kan veroorzaakt worden door heftige gebeurtenissen zoals ziekte, overlijden of een scheiding. Meestal wordt het echter veroorzaakt door onze eigen prestatiedrang. We willen perse het ideaalbeeld zijn en laten zien dat we alles aankunnen en alles kunnen aanpakken. Ook wat ons gewicht betreft willen we perse naar dat ideale kleine maatje. En door alles wat we van onszelf verlangen lopen we onszelf een beetje voorbij.
Stress en overgewicht
Stress zorgt bij heel veel mensen juist voor gewichtsverlies in plaats van gewichtstoename. Dit komt omdat ieder lichaam anders reageert op stresshormonen. Zo kan je stofwisseling hierdoor veranderen en je spier- en vetmassa kan worden aangetast. Bij de een wordt de stofwisseling sneller maar bij sommigen juist langzamer. Daarnaast kan stress leiden tot een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk.
Over het algemeen zorgt stress bij de meeste mensen hier voor snaaigedrag. Dat haastige, gejaagde gevoel wil je het liefs zo snel mogelijk weg hebben en eten lijkt (voor even) erg goed te helpen. Daarnaast zorgt stress er bij veel mensen voor dat ze maar weinig puf hebben om een gezonde uitgebreide maaltijd te koken en eigenlijk hebben ze ook geen zin om echt na te denken over een gezond ontbijt, lunch en tussendoortjes. Maar door teveel snoepen en snaaien en teveel ongezond eten gaat het met je gewicht niet zo goed. Gevolg: extra kilo’s en nog meer stress.
Wat kun je doen?
Het is natuurlijk het belangrijkste dat je van je stress afkomt. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Het is wel belangrijk om goed naar het onderscheid te kijken tussen een beetje stress en echt een depressie. Want een depressie kom je niet zomaar vanaf.
Bij stress is het belangrijk dat je rust gaat nemen. Dat begint door te kijken naar de realiteit. Is het wel echt zo nodig om je zo druk te maken? Is het echt levensbedreigend waar je mee te maken hebt? Of zijn er ook allemaal mogelijkheden om van iets negatiefs (waar je meestal stress van krijgt) juist iets positiefs te maken? Probeer uit die zwartkijkende, slachtofferrol te komen. Bekijk het positief!
Uiteraard is het een ander verhaal als je stress veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld ziekte, overlijden, scheiding etc. dat zijn echt heftige problemen waar je misschien wel hulp van buitenaf bij nodig hebt.
Omdat je niet zomaar van je stress af bent is het verstandig om andere manieren dan snoepen te zoeken die er ook voor zorgen dat je dat nare gevoel kwijt raakt. Je moet er voor zorgen dat je wat meer kunt ontspannen maar dan zonder eten. Goede voorbeelden zijn: sporten, een bad of douche nemen, een grappige film kijken, een leuk boek lezen of iets gezelligs gaan doen met je partner of een vriend/vriendin. Je kunt ook bepaalde cursussen volgen zoals mindfullness of naar yoga gaan om te leren ontspannen. Zorg ook voor voldoende slaap. Plan niet elke avond allerlei dingen in maar neem regelmatig een avondje voor jezelf waarop je ook op tijd naar bed kunt gaan.
Wat kun je doen met je voeding?
Je zult merken dat als je op een andere manier leert ontspannen en de druk van de ketel af is dat je dan al een stuk minder behoefte hebt om te snoepen. Maar om stress te voorkomen is naast ontspannen ook een gezonde en gevarieerde voeding heel belangrijk. Als je met je voeding voor een gezond lichaam zorgt ben je veel fitter waardoor je alle stressvolle situaties veel beter aankunt. Zorg bij een gezonde voeding voor voldoende groente, fruit, volkoren producten, gezonde vetten uit vis, noten, zaden, olijfolie, halvarine en vloeibare margarine, magere zuivel en voldoende vocht uit caloriearme dranken. Het bereiden van een gezonde maaltijd hoeft ook echt niet veel tijd te kosten. Kijk anders nog eens hier voor een artikel met snelle tips.
Pas op met veel suiker uit producten zoals koek, snoep en chocolade. Dit geeft je eventjes heel veel energie maar daarna daalt je energieniveau weer veel te snel waardoor je nog futlozer bent en nog meer stress kunt ervaren. Daarnaast kan suiker dat gejaagde gevoel wat je hebt nog meer vergroten. Dit geldt ook voor koffie of andere dranken met veel cafeïne. Wees hier matig mee.
Vergeet hier vooral niet bij te bewegen, bewegen ontspant en zorgt ervoor dat er gelukshormonen vrijkomen. Daarnaast verbruik je er ook nog veel calorieën mee dus driedubbel positief!
Dus conclusie: Think positive! Zoek ontspanning in andere dingen dan eten en maak je eetpatroon nog gezonder dan deze al is. En verder.. wachten tot het voorjaar want dan duren de dagen voor ons gevoel langer en zijn we vaak een stuk relaxter!
Bron: valtaf.nl