Stress veroorzaakt geen migraine

0
589

‘Stress is geen uitlokker van migraineaanvallen’. Dat stelt Guus Schoonman, arts en onderzoeker van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), die deze week promoveerde.

Veel patiënten en artsen gaan er van uit dat er een verband is tussen stress en migraine. Maar de resultaten van het onderzoek wijzen anders uit. De onderzoeker volgde 27 patiënten gedurende enkele weken. Dagelijks werden stresshormonen en de bloeddruk gemeten. Ook werd er een dagboek bij gehouden. Er bleek geen verband te zijn met het optreden van een aanval, ook niet bij patiënten die vooraf hadden aangegeven dat stress bij hen migraineaanvallen uitlokt.

Wat is migraine?

Migraine is hoofdpijn die in aanvallen komt. De hoofdpijn komt plotseling op, soms midden in de nacht zodat je er wakker van wordt. De pijn zit meestal aan één kant van je hoofd. De pijn is hevig of bonzend. Door inspanning wordt de pijn erger. De aanval gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven. Fel licht en hard geluid worden vaak slecht verdragen. Een halfuur tot een uur voor de aanval kan je schitteringen, flitsen of golvende beelden zien. Mogelijk heb je tijdelijk een doof gevoel, tintelingen, of minder kracht aan één kant van je lichaam. Ook spreken kan even moeite kosten. Een aanval kan 4 tot 72 uur duren, maar is meestal binnen één dag over. Sommigen hebben slechts af en toe een migraineaanval; anderen hebben er regelmatig last van.

Hoe ontstaat migraine?

Migraine ontstaat doordat de samenwerking tussen bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen tijdelijk verstoord raakt. Aanleg speelt hierbij een rol. Waarom de een zelden een aanval heeft en de ander heel vaak is niet bekend. Meestal is er geen duidelijke aanleiding. Soms ontstaat een aanval na lang of juist uitslapen, te kort slapen, een nachtdienst, na vasten of na stress. Vrouwelijke hormonen hebben invloed op de migraine. Sommige vrouwen krijgen steeds migraine rond de menstruatie. Bij gebruik van de anticonceptiepil kan de migraine verergeren of juist verminderen. Tijdens de zwangerschap kunnen de klachten verminderen. Na de overgang blijkt de migraine bij een kwart van de vrouwen te verminderen; bij de helft verandert er niets; bij een kwart neemt de migraine zelfs toe.

Bepaalde stoffen in voedingsmiddelen kunnen de aanvallen uitlokken, bijvoorbeeld smaakversterker (in chinese en kant- en klaargerechten), sulfiet (in wijn), nitraat (in bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, koolrabi, spitskool, chinese kool en rode bieten) en aspartaam (kunstmatige zoetstof).

Bronnen: Leids Universitair Medisch Centrum, NHG Artsennet