Tekort aan vitamine D vergroot kans op zwangerschapsvergiftiging

0
680

Een tekort aan vitamine D verhoogt het risico op zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes. Dat toont een nieuwe studie van de Universiteit van Calgary aan. De onderzoekers uit Canada bestudeerden de gegevens van 31 eerder uitgevoerde onderzoeken.

Een tekort aan vitamine D verhoogt het risico op zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes. Dat toont een nieuwe studie van de Universiteit van Calgary aan.

De onderzoekers uit Canada bestudeerden de gegevens van 31 eerder uitgevoerde onderzoeken.
Volgens de onderzoekers moeten zwangere vrouwen meer letten op hun vitamine D-inname. Het advies voor zwangere vrouwen is om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te nemen. De onderzoekers ontdekten een significant verband tussen een laag vitamine D-gehalte in het bloed en zwangerschapsdiabetes, een laag geboortegewicht en andere complicaties.

Onvoldoende vitamine D

De meeste zwangere vrouwen slikken een multivitamine, maar met onvoldoende vitamine D.

Onderzoeker Fariba Aghajafari: “Dit resultaat is zeer zorgwekkend. We weten dat over de hele wereld, waaronder Canada, vaak een vitamine D-tekort voor komt tijdens de zwangerschap”.

Vrouwen met een donkere huidskleur, vegetariërs en vrouwen die weinig buiten komen hebben meer kans op vitamine D-tekort.

De onderzoekers benadrukken dat meer onderzoek nodig is om de link te bevestigen. Het onderzoek is gepubliceerd in het British Medical Journal.

Bron: artikel – Babyvandaag.nl