Toename mazelen door einde vakantie

0
813
Aantal nieuwe mazelengevallen flink afgenomen
Aantal nieuwe mazelengevallen flink afgenomen

Nu de basisscholen in het zuiden van het land weer zijn begonnen, verwacht het RIVM een toename van het aantal mazelengevallen. De ziekte wordt makkelijk overgedragen van kind op kind en na de vakantie komen kinderen weer vaker met elkaar in contact. Nu de basisscholen in het zuiden van het land weer zijn begonnen, verwacht het RIVM een toename van het aantal mazelengevallen. De ziekte wordt makkelijk overgedragen van kind op kind en na de vakantie komen kinderen weer vaker met elkaar in contact. Dat zei directeur Roel Coutinho van het RIVM op Radio 1.

Mazelenepidemie

Het is moeilijk te voorspellen hoe snel het aantal zieken gaat oplopen. De mazelenepidemie heeft zich tijdens de vakantie echter veel sneller verspreid dan gedacht.

Omdat de mazelenuitbraak het hevigst is in de biblebelt heeft het RIVM weinig invloed op de epidemie. Coutinho: “Als al die kinderen wel gevaccineerd worden dan zou het stoppen.”

Eind vorig week waren bij ruim 900 kinderen de mazelen vastgesteld. Meer dan 60 kinderen belandden in het ziekenhuis.

Mazelen

Sinds 1976 krijgen alle kinderen een vaccinatie tegen de mazelen. De meeste Nederlanders zijn dus beschermd tegen deze ziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Het is een zeer besmettelijke infectieziekte. Een kind kan wel tien andere personen besmetten die geen vaccinatie hebben gehad of de mazelen nooit eerder hebben gehad.

Besmetting vindt plaats via druppeltjes die met hoesten en niezen worden verspreid. De besmettelijke periode is van 4 dagen vóór tot 4 dagen na het ontstaan van de huiduitslag. Deze huiduitslag ontstaat ongeveer tien dagen na de besmetting.

Symptomen van de mazelen zijn:

  • Hoge koorts
  • Verkoudheid
  • Huiduitslag (vlekjes)
  • Rode ogen
  • Soms een oorontsteking of longontsteking

Bron: RIVM