Veel mensen herkennen wel de volgende situatie: Je hebt een belangrijke klus te doen, je moet studeren voor een examen of er is een moeilijk gesprek dat je moet voeren op je werk. Maar in plaats daarvan ga je iets heel anders doen. De boodschappen voor de hele week moeten gedaan worden, je gaat je bureau opruimen of je laat je afleiden door alle binnenkomende mails en Facebook berichten.
Veel mensen herkennen wel de volgende situatie: Je hebt een belangrijke klus te doen, je moet studeren voor een examen of er is een moeilijk gesprek dat je moet voeren op je werk. Maar in plaats daarvan ga je iets heel anders doen.
De boodschappen voor de hele week moeten gedaan worden, je gaat je bureau opruimen of je laat je afleiden door alle binnenkomende mails en Facebook berichten.
Struisvogelgedrag
Je lijdt op zo’n moment aan uitstelgedrag. Er is een probleem dat om een oplossing vraagt maar net als een struisvogel steek je je kop in het zand. Het klinkt redelijk onschuldig maar dat is het niet altijd. Struisvogelgedrag is een belangrijke stressfactor voor mensen die uiteindelijk depressief of burn-out raken. Want problemen stapelen zich op.
Je kunt jezelf eerlijk de vraag stellen, ben je iets aan het uitstellen? Soms kun je dit herkennen aan lichamelijke signalen: mensen die aan het vermijden zijn liggen ’s nachts wakker te piekeren of krijgen bijvoorbeeld buikpijn.
Vicieuze cirkel
Het uitstelgedrag kan ook te maken hebben met grote of kleine problemen die zich aan je voordoen. Alleen, als je er niets aan doet stapelen de problemen zich op. Als mensen door de bomen het bos niet meer zien kiezen ze vaak voor vermijding van het probleem. Dat is niet effectief op de lange termijn. Een probleem kan steeds groter worden in je hoofd waardoor je het nog meer gaat wegstoppen. Hiermee is een vicieuze cirkel geboren.
Maak werk van je probleem
Als je problemen onder ogen ziet en actief aanpakt, krimpen ze vaak in ernst en omvang.
Bij het actief aanpakken van problemen kun je de volgende stappen gebruiken:
1. Benoem het probleem. Maak een lijst met alle grote en kleine problemen waar je mee zit. Kies één van de problemen uit.
2. Bedenk zoveel mogelijk oplossingen voor het probleem, haalbaar of niet.
3. Kies één van de oplossingen.
4. Maak een zo concreet mogelijk plan van aanpak.
5. Kom in actie en evalueer hoe het is gegaan. Is het gelukt? Heb je nog niet je doel bereikt, is dan een andere oplossing mogelijk?
Meer tips bij uitstelgedrag vind je op Mentaal Vitaal.
Dit stappenplan komt uit het boek Mental fitness – Verbeter je mentale conditie.
Auteur: Linda Bolier
Linda Bolier is als psycholoog en projectleider verbonden aan het Trimbos-instituut en medeauteur van het boek Mental fitness – verbeter je mentale conditie. Zij is betrokken bij de ontwikkeling van en het onderzoek naar online therapie ter bevordering van mentale gezondheid en geluk.