Vegetariër heeft meer kans op Alzheimer

4
252

 

Jonge vegetariërs lopen een verhoogd
risico op Alzheimer. Dat beweren wetenschappers uit India. De oorzaak is een
vitamine B12 deficiëntie.

De grootste bronnen van vitamine B12 zijn vis, schaaldieren, vlees, eieren,
melk en andere zuivelproducten. Volgens neuroloog Praveen Gupta kan een tekort
aan vitamine B12 de werkcapaciteit van de hersenen verminderen. Dat kan leiden
tot progressief geheugenverlies, dat een impact kan hebben op dagelijkse
activiteiten. ‘Sinds de meerderheid van de Indiase bevolking vegetariër is en
de consumptie van onder andere melk sterk is verminderd, zijn vegetariërs meer
vatbaar voor dementie. Degenen die lijden aan lactose-intolerantie lopen ook
meer risico’, aldus Gupta.

Mensen met lactose-intolerantie kunnen lactose (melksuiker) niet afbreken in de
darm. Hierdoor ontstaan darmklachten, zoals diarree, winderigheid en buikpijn.
Om
lactose (melksuiker) te verteren, is het enzym lactase nodig. Lactase wordt
aangemaakt in de darmwand. Wanneer er te weinig lactase wordt aangemaakt in de
darm, wordt lactose niet of niet volledig verteerd.

Alzheimer
De ziekte begint met
geheugenstoornissen. In het begin wordt nieuwe informatie niet meer opgeslagen.
Iemand met Alzheimer vergeet bijvoorbeeld afspraken en vraagt meerdere keren per
dag hetzelfde. Vaak is de informatie uit het verleden nog wel beschikbaar,
zoals herinneringen aan vroeger. Op een gegeven moment ontstaan er ook
stoornissen in het langetermijngeheugen.

De WHO schat er dat momenteel ongeveer achttien miljoen mensen wereldwijd
lijden aan de ziekte van Alzheimer. Na verwachting zal dit cijfer in 2025 zijn
verdubbeld.

Al eerder meldden wij dat je de kans op
Alzheimer verkleint door dagelijks een vitamine B
supplement te slikken. Dat
toonde een onderzoek van de Universiteit van Oxford aan.


Tips


Vitamine B12
is de belangrijkste vitamine die in groente ontbreekt. Zonder
eieren en zuivelproducten kunnen strikte vegetariërs een tekort ontwikkelen. Op
het moment dat je beslist om vegetariër te worden is het dan ook verstandig om
B12 supplementen te nemen. Een gebrek aan deze vitamine kan namelijk ook tot
pernicieuze anemie en degeneratie van de ruggenmerg en de zenuwen leiden.

Voor vegetariërs is het verstandig om
af en toe de nadruk te leggen op eiwitrijke producten als biergist, spirulina,
rauwe tarwekiemen, stuifmeel, sojabonen en rauwe noten.

4 REACTIES

  1. Dit is erg suggestief… Ja, een b12-tekort geeft een verhoogd risico op Alzheimer. Maar bijna alle vegetariers zitten tegenwoordig goed in hun b12. Dat zit in bijna alle vleesvervangers en de meeste vega’s slikken ook supplementen. Dit wekt weer de indruk dat vegetariers maar wat doen, terwijl die juist enorm bezig zijn met bewust eten. Dus ook met bewust genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Jammer…

  2. Dat klopt niet echt. Als je idd bronnen van b12 weglaat, dan krijg je tekort en kan je schade aan jezelf aanbrengen.

    Echter de stelling dat vegetarisch voeding of veganistische voeding meer kans geeft op alzheimer klopt niet, omdat deze voeding in principe gaat over b12 aanvullen of bepaalde b12 bronnen te nemen.

    Beter is als het verwoord is als dat gebrek aan b12 kan leiden tot alzheimer en dat veganisten/vegetariers die niet goed op voeding letten daar hogere kans op hebben om tekort te krijgen.

    “Vitamine B 12 is een vitamine wat alleen in dierlijke producten zit. ” is onjuist, want b12 komt voor in de grond, putwater e.d. doordat bacterien die te vinden zijn in de natuur dit produceren. Dus het is niet erg correct. Het is wel zo dat in het westers eetpatroon b12 vooral te vinden is in dierlijke producten. Er zijn wel andere producten met toegevoegde b12 e.d., dus wel bronnen.

    Overigens wordt vlees eten juist vaak gelinkt aan verhoogte kans op Alzheimer.

  3. Zoals Alex heel goed aangeeft, vitamine B12 zouden we voldoende binnen moeten krijgen ware het niet dat de grond waarop onze groenten etc. wordne verbouwd zo arm aan voedingstoffen is doordat we haar compleet vernaggelen. Biologische groenten bevat wel degelijk vitamine b12, en dan is het het beste deze NIET te wassen. En uiteraard, een plantaardig supplement B12 zoals Floradix is ook goed. Maar B12 tekort linken aan Alsheimer is niet waar! Het consumeren van dierlijke eiwritten daarentegen wel.