Verband tussen overgewicht kind en slaaptekort door tv

0
892

 

Canadese onderzoekers hebben vastgesteld dat kinderen die een tv, computer of mobieltje op hun kamer hebben ’s nachts niet genoeg slaap krijgen. Ook is vastgesteld dat deze kinderen slechtere leefgewoonten hebben en vaker te zwaar zijn dan kinderen die geen technologische apparaten op hun kamer hebben.

In het onderzoek van de University of Alberta werden bijna 3.400 kinderen van 9 tot 11 jaar ondervraagd over hun slaapgewoonten en hun toegang tot elektronische apparaten. De helft van de kinderen had een tv, dvd speler of spelletjescomputer (zoals bijvoorbeeld een Playstation of XBOX) in hun slaapkamer, 21 procent had een computer en 17 procent had een mobiele telefoon. 5 procent van de kinderen had alle typen apparaten.

Slaaptekort en overgewicht

57 procent van de kinderen gaf aan dat ze hun tv, computer of mobieltje ook nog gebruikten na hun bedtijd. Tv en films kijken was daarbij de populairste activiteit. 27 procent van de kinderen vermaakte zich zelfs met drie of meer elektronische apparaten na bedtijd.
De onderzoekers concludeerden dat kinderen met toegang tot één elektronisch apparaat 1.47 keer zoveel kans hadden op overgewicht dan kinderen zonder apparaten in de slaapkamer. Dit liep op tot een 2.57 keer grotere kans voor kinderen die drie apparaten op hun slaapkamer hadden.

Een uur meer slaap deed de kans op overgewicht al met 28 procent afnemen.
Meer slaap leidde ook tot duidelijk meer lichamelijke activiteit en een beter eetpatroon. “Als je wil dat je kinderen beter slapen en een gezonder leven leiden, moet je de technologie uit de slaapkamer weren” aldus Paul Veugelers, een van de onderzoekers. Veugelers zei verder dat dit onderzoek voor het eerst een relatie aantoont tussen slaap, eetpatroon en lichamelijke activiteit onder kinderen.

Slapen voor je gezondheid

Volgens medeonderzoekster Christina Fung slapen kinderen vandaag de dag niet zo veel als de vorige generaties. Tweederde krijgt niet de aanbevolen uren slaap per nacht. Een goede nachtrust heeft naast een positief effect op de levensstijl van een kind ook een goede invloed op de schoolprestaties, en het zorgt voor minder stemmingswisselingen.

“Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al gezonde gewoonten aan te leren”, aldus Fung. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatric Obesity.