Vet de oplossing tegen epilepsie?

2
1058

Onderzoekers uit Engeland hebben een nieuw manier gevonden om epileptische aanvallen tegen te gaan. Het sleutelingrediënt is hierbij verrassend: vet. Hun eerste resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neuropharmacology.

Onderzoekers uit Engeland hebben een nieuw manier gevonden om epileptische aanvallen tegen te gaan. Het sleutelingrediënt is hierbij verrassend: vet. Hun eerste resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neuropharmacology.

De onderzoekers kwamen op deze toepassing van vet door het dieet dat sommige patiënten met epilepsie moeten volgen. Mensen met een vorm van epilepsie die niet reageert op medicijnen maken soms gebruik van een eetpatroon met veel vet en weinig koolhydraten. Het lichaam haalt alleen energie uit vet als er geen koolhydraten meer in het bloed zitten. En als het lichaam energie uit vet haalt, komt er een stofje vrij dat helpt tegen epileptische aanvallen. Met het dieet wordt het lichaam bij gebrek aan koolhydraten gedwongen zijn energie uit vet te halen, en zo meer van het goede stofje aan te maken.

Nadelen van vet eten

Er zitten echter ook nadelen aan het vette dieet. Mensen die vooral vet eten en weinig koolhydraten kunnen last krijgen van hypoglycemie (een te lage bloedsuikerspiegel), constipatie, botbreuken of een groeiachterstand. De onderzoekers denken dit probleem op te kunnen lossen door de vetzuren die de patiënten normaal gesproken eten in een pil te verwerken. Zo worden de bijwerkingen van het dieet omzeild.

In de eerste tests op dieren waren sommige vetzuren nog effectiever dan de reguliere epilepsiemedicijnen. Er zullen meer tests worden uitgevoerd om te bepalen of de behandeling ook veilig is voor mensen.

Bron: BBC

2 REACTIES

  1. Ik heb vanaf mijn vroege jeugd (ik ben nu 57) altijd vet willen eten. Ik wist blijkbaar intuïtief dat ik dat als epilepsie patiënt nodig had. Ik was nog maar een jaar of 7 en ik at toen stiekem de vellen van de melk af , die mijn moeder toen nog moest koken omdat er in die tijd nog geen gepasteuriseerde melk was. Ook dronk ik gewoon ongeklopte slagroom. Zonder suiker. Deze dingen ben ik mijn leven blijven doen. Pas de laatste jaren komt naar voren dat ik het niet “zomaar” deed. Niet ongegrond. Mijn innerlijke wijsheid vertelde me dat ik die vetten meer dan anderen NODIG had…