Videospelletjes om sneller te genezen

0
945
multitasken

Onderzoekers hebben misschien wel het leukste wetenschappelijke onderzoek sinds tijden mogen uitvoeren. Ze keken of het spelen van computerspelletjes een positief effect kon hebben op het genezingsproces bij mensen die herstellende zijn van een ziekte.

Onderzoekers hebben misschien wel het leukste wetenschappelijke onderzoek sinds tijden mogen uitvoeren. Ze keken of het spelen van computerspelletjes een positief effect kon hebben op het genezingsproces bij mensen die herstellende zijn van een ziekte.

Een voorbeeld van hoe computerspelletjes kunnen helpen is bij het doen van oefeningen om aan te sterken. Soms moet men na een zware operatie weer leren lopen, of moet iemand die zijn arm gebroken heeft spieroefeningen doen. Die oefeningen kunnen best zwaar en vervelend zijn, maar door er een spelletje van te maken kregen de patiënten de motivatie om trouw aan hun gezondheid te werken, aldus de onderzoekers.

Als onderdeel van het onderzoek ontwierpen de onderzoekers ook een spelletje voor jonge kankerpatiëntjes. Door het spelletje te spelen als onderdeel van de behandeling werden de patiëntjes weerbaarder, krachtiger en kregen ze meer vechtlust om de ziekte te verslaan. Ook werden er andere spelletjes bekeken die bleken te helpen bij chronische ziekten. Dit waren bijvoorbeeld actieve doe-spelletjes op de Wii, XBOX of Playstation, maar ook de spelletjes die zittend gespeeld konden.

Spelletjes voor gezondheid

Carol Bruggers, hoogleraar aan de Universiteit van Utah, zegt dat er groeiend bewijs is dat computerspelletjes mensen kunnen helpen gezonder te leven en zo beter beschermd te zijn tegen ziektes zoals obesitas, neurologische aandoeningen, kanker of astma. Volgens het onderzoek zijn steeds meer bedrijven, non-profit organisaties en academische instellingen betrokken bij het ontwerpen en uitgeven van interactieve behandelmethoden voor metabole ziekten, psychische stoornissen, kanker, beroertes en rehabilitatie.

De onderzoekers leggen uit dat de videospelletjes werken doordat ze mechanismen in de hersenen in werking zetten die de speler positieve emoties laat voelen en het beloningshormoon dopamine vrijgeeft. Zo werken videospelletjes dus als een soort van coach die de patiënten motiveert om door te zetten.

Meer onderzoek

Robert Kessler, leidinggevende van het Entertainment Arts and Engineering Masterprogramma aan de Universiteit van Utah is in ieder geval enthousiast: “Therapeutische computerspelletjes zullen het vak van game-ontwerpen een spannende nieuwe richting geven. Het is erg moeilijk om de spelletjes te laten voldoen aan de doelen zoals lichaamstherapie door oefeningen én mentale steun.” Kessler verwacht dat er nog veel meer onderzoek gedaan zal worden naar therapeutische computerspelletjes.
Het onderzoek van de Universiteit van Utah verscheen gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.