“Voedingsvezels in bruine algen helpen bij afvallen”

1
707

De voedingsvezels in bruine algen kunnen helpen bij het afvallen. Dat hebben wetenschappers van de University of Copenhagen ontdekt. Uit de studie blijkt dat de voedingsvezels uit bruine algen het gevoel van verzadiging vergroten, waardoor mensen minder eten en meer gewicht verliezen.

De voedingsvezels in bruine algen kunnen helpen bij het afvallen. Dat hebben wetenschappers van de University of Copenhagen ontdekt.

Uit de studie blijkt dat de voedingsvezels uit bruine algen het gevoel van verzadiging vergroten, waardoor mensen minder eten en meer gewicht verliezen.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat een verzelrijk dieet het makkelijker maakt om op gewicht te blijven.

Alginaten
De onderzoekers hebben gedurende drie jaar het effect van verschillende dosissen alginaten bestudeerd. Alginaat is een natuurlijke vezel en zit in zeewier. Alginaten zijn veilig om te eten. Ze worden regelmatig gebruikt om vloeibare sappen meer gelei-achtig te maken.

Ook onderzochten de wetenschappers 12 weken lang 96 mannen en vrouwen met overgewicht. 48 proefpersonen dronken drie keer per dag tijdens het afvallen een speciaal ontworpen drankje met alginaten. De overige 48 proefpersonen kregen een placebo.

De proefpersonen die het alginatendrankje dronken verloren 1,7 kg meer gewicht dan de placebogroep. Volgens de onderzoekers was er vooral sprake van een afname in het percentage lichaamsvet.

Onderzoeker Morten Georg Jensen: ‘Een mogelijke verklaring van het gewichtsverlies is dat de alginaten een gel in de maag vormen. Dit veroorzaakt het gevoel van verzadiging, omdat de gel ruimte inneemt in de maag.’

Lees ook:

Nederlanders eten te weinig vezels

Bekijk de voedingsvezeltabel

10 vragen van lezers over afvallen

1 REACTIE

  1. Met belangstelling deze berichten gelezen. Heb overgewicht mede door het ontbreken van de schildklier waarvoor ik medicatie gebruik. Ik vraag me af of ik bruine algen, of het product Carbuloss, zou kunnen gebruiken. Er is mij al eerder gezegd dat ik eigenlijk te weinig eet, dus hongergevoel bestrijden lijkt me niet positief. Graag uw mening in deze.
    Liesbeth