Voldoende slaap helpt bij afvallen

0
937

 

Om af te vallen moet je twee dingen doen: meer bewegen en minder eten. Nu lijkt daar nog een regel bij te komen: goed slapen. De onderzoekers Jean-Phillippe Chaput en Angelo Tremblay schreven in een artikel in het Canadian Medical Association Journal dat er steeds meer bewijs is dat voldoende slaap kan helpen in de strijd tegen overgewicht.

Volgens de onderzoekers draagt slaapgebrek bij aan overgewicht. Dit komt doordat te weinig slaap het hongergevoel sterker maakt, en je dus aanzet meer te eten. Er wordt namelijk teveel aangemaakt van de hormonen die je eetlust moeten reguleren. Ook is de verleiding om meer te eten groter des te langer je opblijft. “Als mensen gewicht willen verliezen, moeten ze minder calorieën gaan eten,” zegt Jean-Phillipe Chaput. “Maar als ze geen rekening houden met hun slaappatroon kan het mislukken. Ze hebben meer kansen om te falen op de lange termijn.”

Slaap en gewichtsverlies

Onlangs publiceerden de Canadese wetenschappers een onderzoek waaruit bleek dat de hoeveelheid en kwaliteit van de slaap die mensen kregen kon voorspellen hoe veel vet ze zouden verliezen als ze meededen aan een afvalprogramma. Volgens de onderzoekers moet slaap dan ook deel uitmaken van elk afvalplan, en door dokters worden aangeraden als manier om overgewicht te bestrijden.

Het is echter niet zo simpel dat iedereen die overgewicht heeft, meer moet gaan slapen. Chaput: “We weten dat overgewicht een complexe zaak is. Het is voor iedereen anders. Mensen komen aan door verschillende redenen. Het is niet altijd dat ze meer gaan eten. Het kan stress zijn, depressie, of de genen. Verschillende factoren.”

Voldoende slaap: tips

Het moge duidelijk zijn: voldoende slaap zal je helpen slank te worden. Maar om dit te bereiken heb je net zo veel discipline nodig als bij het laten staan van je toetje. Want het is ’s avonds best verleidelijk om voor de tv te blijven hangen, in bed nog even te facebooken of op de bank te blijven zitten omdat het nog gezellig is beneden.

  • Wees streng voor jezelf en spreek een bedtijd af die ervoor zorgt dat je nachtrust lang genoeg is. Zorg dat je dus vóór die bedtijd al alles hebt klaargelegd voor de volgende dag, en dat je alles gedaan hebt wat je die avond moest doen.
  • Neem voor het slapen gaan een rustkwartiertje waarin je niets met oplichtende schermen doet. Deze schermen remmen de aanmaak van melatonine en dit stofje heb je nodig om in slaap te vallen. Je kunt beter even de tijd nemen om de dag te overdenken (bijvoorbeeld met behulp van een dagboek), of even een boek lezen.
  • Neem geen alcohol om in slaap te kunnen vallen. Dit helpt wel bij het in slaap vallen, maar je slaapt wel lichter en dus is de kwaliteit van je slaap slechter.
  • Als je rookt, is het aan te raden te stoppen. Onlangs werd bewezen dat rokers slechter slapen dan niet-rokers.
  • Zorg voor een goed geventileerde, duistere kamer waar je echt tot rust kunt komen.
  • Als je niet lekker slaapt kun je eens nagaan of je matras wel goed is, of je last hebt van je luchtwegen of van stress. Misschien word je wel wakker omdat je partner veel later gaat slapen dan jij. Probeer samen tot een oplossing te komen. Een goede nachtrust is immers niet alleen goed voor de lijn; je voelt je overdag fitter en daar hebben jullie allebei plezier van.

Bron: artikelCMAJ