Vruchtbaarheid dochter hangt samen met leeftijd overgang moeder

0
1166

 

Vrouwen kunnen hun vruchtbaarheid voorspellen aan de hand van de leeftijd waarop hun moeder in de de menopauze kreeg. Dit is de conclusie van een Deens onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction.

In het onderzoek werden 527 vrouwen tussen de 20 en 40 jaar onderzocht. Vrouwen van wie de moeder vroeg in de overgang was gekomen, hadden minder eitjes in hun eierstokken dan de vrouwen van wie de moeder later de menopauze hadden doorgemaakt.

Vrouwen worden geboren met alle eitjes die ze ooit zullen hebben. Deze worden aan de hand van een maandelijkse cyclus één voor één door de eierstokken losgelaten (de eisprong), waarna voor een korte periode bevruchting kan plaatsvinden.

Advies: jong beginnen

Valentine Akande, woordvoerder voor de British Fertility Society, zei dat het onderzoek nuttig is maar dat vrouwen zich niet meteen zorgen hoeven te maken als hun moeder vroeg in de overgang raakte. “Er zijn grote verschillen tussen vrouwen onderling. Sommigen zullen veel eitjes hebben en sommigen wat minder. Hoewel wordt aangenomen dat een lager aantal eitjes verband houdt met een moeilijkere bevruchting, heeft dit onderzoek daar niet naar gekeken. Op het moment is er geen nauwkeurige test die de vruchtbaarbeid kan voorspellen. Het advies blijft hetzelfde – hoe jonger je begint met proberen zwanger te worden hoe meer kans je hebt op succes.” Hij zei dat vrouwen in het algemeen het meest vruchtbaar zijn tussen hun 18e en 31ste.

Bron: BBC news