Waarom is er zoveel keuze in zorgverzekeringen?

0
3881
zorgverzekering

Zeker zo aan het einde van een kalenderjaar, kun je er nauwelijks omheen: zorgverzekeringen. Ze zijn overal. Je komt ze tegen in het nieuws, als ze hun nieuwe premies bekendmaken. Maar ook op de tv, als ze in televisiespotjes uitleggen waarom zij zo’n goede verzekeraar zijn. Je ziet ze in tijdschriften en kranten, waar ze je manen over te stappen. En misschien ontvang je zelfs wel persoonlijke informatie per post. Je ziet ze zoveel, dat je je kunt gaan afvragen waarom er eigenlijk zoveel verschillende verzekeringen zijn. Zijn ze nu echt allemaal zo verschillend?

Ook wat betreft basisverzekeringen valt er wat te kiezen

Onze zorgverzekeringen bestaan eigenlijk uit twee delen. Als eerste is er de basisverzekering, die iedere Nederlander verplicht moet afsluiten. Daarnaast kiezen de meeste mensen ervoor om zich ook nog aanvullend te laten verzekeren tegen tandartskosten en andere medische kosten die niet door de basisverzekering worden vergoed.

Die basisverzekering, daarvan wordt de dekking door de overheid bepaald. Je zou zeggen dat je daar dus helemaal geen keus in hebt, en het niet nodig is om al die verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dat is niet helemaal waar. De ene verzekeraar biedt bijvoorbeeld een restitutiepolis aan, waarbij je zelf een keuze kunt maken tussen vrijwel alle zorgaanbieders die er zijn. Daarnaast zijn er ook naturapolissen, waarbij de zorgverzekeraar je de keuze geeft uit een beperkt aantal zorgverleners. Alhoewel bij iedere verzekeraar dezelfde kosten worden vergoed, is de vrijheid per polis erg verschillend. Hierdoor ontstaan er ook prijsverschillen, waardoor je dus wel degelijk wat te kiezen hebt.

Volop aanvullende verzekeringen: welke past bij jou?

Naast de basisverzekering, bieden de meeste verzekeraars ook aanvullende verzekeringen aan. En daar zitten echt grote verschillen tussen. Ga je je oriënteren op je zorgverzekering 2022, dan moet je eigenlijk proberen om zo goed mogelijk in te schatten welke kosten je het komende jaar zal gaan maken. Lastig, zo zonder glazen bol, maar vaak heb je over een aantal zaken wel een idee. Of je orthodontie nodig gaat hebben, of kraamzorg. Fysiotherapie, of veel zorg van de tandarts. Breng je dit een beetje in kaart, kun je ook bepalen welke aanvullende verzekering het best bij je past op dit moment.

Let op dat de polissen en premies per jaar kunnen verschillen. Wat het ene jaar de beste zorgverzekering voor jou is, kan het volgende jaar dus minder geschikt zijn. Daarnaast kan ook jouw persoonlijke situatie natuurlijk veranderen. Daarom is het goed om ieder jaar de polis die je huidige verzekeraar je aan kan bieden even goed te vergelijken met wat je nodig denkt te hebben. Komt dit niet overeen? Vergeet dan niet om voor 1 januari over te stappen naar een verzekeraar die op dat moment beter bij je wensen en eisen aan kan sluiten.