Waarom tanden poetsen niet zonder risico is

0
1114

Een antibacteriële chemische stof die vaak toegevoegd wordt aan tandpasta kan een bedreiging voor de gezondheid opleveren. Het gaat om de stof triclosan, die ook in handzeep en cosmetica voorkomt.

De Europese Commissie voor de bescherming van de consument waarschuwt dat trisclosan bacteriën resistent maakt voor antibiotica. De commissie heeft aangedrongen op meer onderzoek naar de veiligheid van de stof.

De chemische stof trisclosan werd vijftig jaar geleden ontwikkeld en voor het eerst gebruikt als een chirurgische scrub.

Vandaag de dag wordt trisclosan heel vaak gebruikt. De U.S. Centres for Disease Control and Prevention heeft de stof in de urine van 75 procent van de Amerikaanse bevolking aangetroffen. Naar verwachting zullen de cijfers in het Verenigd Koninkrijk en Europa vergelijkbaar zijn.

Studies hebben uitgewezen dat trisclosan voor genmutaties in bacteriën kan zorgen. Hierdoor maken de bacteriën een proteïne vrij die bescherming biedt tegen andere bacteriën. Antibiotica en andere levensreddende middelen zouden dan geen werking meer hebben.

Eerdere onderzoeken toonden aan dat trisclosan de bacteriële mutaties van E coli, salmonella en listeria veroorzaakt.

Colgate Palmolive is van mening dat de voordelen van het toevoegen van trisclosan in tandpasta zwaarder wegen dan de risico’s. Een woordvoerder van Colgate zegt: ‘Het is klinisch bewezen dat Colgate Total tandpasta de bacteriën en tandplak die kunnen leiden tot gingivitis (tandvleesontsteking) vermindert.’

Fabrikant GlaxoSmithKline heeft een meer voorzichtige aanpak. Zij zijn, door de bezorgdheid van de consument, gestopt met het toevoegen van trisclosan in hun producten Aquafresh, Sensodyne en Corsodyl.

Lees ook:
Acht poetstips om te onthouden
Gebitsverzorging tijdens de zwangerschap
Tandenborstel voor kleuters