Wat doet een verslaving met de mensen om je heen?

0
3402
vrouw ziet het niet meer zitten

Wanneer jij verslaafd bent, of dat nou is aan een middel zoals drugs, of een handeling zoals gokken, ben jij niet de enige die hier last van heeft. Zeker ook de mensen om je heen lijden onder de gevolgen van jouw verslaving, misschien nog wel meer dan jijzelf. De kans is dan ook groot dat niet alleen jij hulp nodig hebt om van je verslaving af te komen, maar ook je kinderen, partner, familie of vrienden.

Een einde maken aan je verslaving

Weet jij van jezelf dat je verslaafd bent, en erken je dit ook? Dan is het verstandig ervoor te kiezen naar een afkickkliniek te gaan. Een directe opname kan je hierbij helpen, want op deze manier kun je zo snel mogelijk geholpen worden om van je verslaving af te komen. Dit is niet alleen goed voor jouw gezondheid, maar ook voor die van de mensen om je heen. Je merkt het misschien niet, maar de mensen om je heen die last hebben van jouw verslaving, hebben veel vragen. Ze vragen zich af waarom het hen en jullie familie moet overkomen, wat ze verkeerd hebben gedaan en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat je stopt en geen terugval krijgt.

Daarnaast zijn het vooral de zorgen. Zorgen om jou en je verslaving, maar ook het zorgen voor jou, in de hoop dat het niet nog erger wordt. Veel verslaafden komen in financiële problemen en verzorgen zichzelf niet goed meer. Wanneer je partner of je familie dit opmerkt zullen ze proberen jou hierbij te helpen. Dit betekent tegelijkertijd dat zij zichzelf wegcijferen voor jou, om voor jou te zorgen. Hierdoor gaan ze er uiteindelijk zelf aan onderdoor, omdat ze zichzelf voor een langere periode aan de kant hebben geschoven.

Wat zijn de tekenen van een verslaving?

Een alcoholverslaving is anders dan een gok- of drugsverslaving, en dus kunnen de symptomen hiervan ook anders zijn. Echter, zijn er wel een aantal tekenen van een verslaving die bij elke vorm weer terugkomen. Herken jij jezelf in deze tekenen, of herken je je partner of familielid hierin? Dan is een directe opname afkickkliniek misschien de beste optie.

Algemene tekenen van een verslaving:

  • Het gevoel waardeloos te zijn
  • Inactief zijn door de drugs of alcohol
  • Inactief zijn doordat je te veel tijd kwijt bent aan het gebruiken van drugs of alcohol
  • Je somber voelen
  • Een schuldgevoel hebben
  • Moeilijke concentratie
  • Onrustig zijn
  • Verwaarlozen van het huishouden
  • Verminderde sociale contacten

op het moment dat jijzelf erkent dat je een probleem hebt, en dit bespreekbaar maakt, kan er aan gewerkt worden. binnen een afkickkliniek krijg je de juiste hulp en leren ze je hoe je een terugval kunt voorkomen. Voor de mensen om je heen is er ook passende hulp, zodat ook zij weer verder kunnen met hun eigen leven.