Werkplek vol bacteriën

0
769

 

Werkplekken blijken niet zo schoon te zijn als je zou denken. Uit een nieuw onderzoek van Kimberley-Clark Professional blijkt dat de werkplek vol met bacteriën zit.

De vieste plekken op kantoor zijn de gootsteen, de kraan en handvatten in openbare keukens.

Onderzoekers bestudeerden 4.800 ruimtes binnen verschillende bedrijven met ongeveer 3000 werknemers. Het ging om verzekeringsmaatschappijen, call centers, advocatenkantoren en bedrijven in de gezondheidszorg.

Hoeveelheid ATP

Het onderzoek werd uitgevoerd door middel van een apparaat dat de hoeveelheid ATP (Adenosinetrifosfaat) meet. Dit zijn de energie moleculen die ook te vinden zijn bij dieren, bacteriën, planten, gisten en schimmels.

Wanneer het apparaat 100 aangeeft betekent het dat het wel schoon gemaakt mag worden, geeft het apparaat 300 of meer aan dan is het ‘officieel vies’.

Vieze kraanknoppen

Dit was bij 75 procent van de kraanknoppen en 48 procent van de handvatten van de magnetron het geval. Verder vielen ook toetsenborden, koelkastdeurgrepen en automaat knoppen in de categorie ‘officieel vies’.

Koffieautomaten, telefoons en computermuizen waren iets minder vies, maar een schoonmaakbeurt was niet overbodig.

Charles Gerba, Professor op de Universiteit van Arizona: ‘Mensen zijn zich bewust van het risico op ziektekiemen in het toilet, maar ruimtes zoals kantines krijgen niet dezelfde mate van aandacht. Dit onderzoek toont aan dat besmetting gemakkelijk over het hele kantoorpersoneel kan worden verspreid, tijdens de lunch, het maken van koffie of gewoon door te typen op je toetsenbord.’

Lees ook:

Een bore-out verveling op je werk

De ongeschreven kantoorregels

Werken in de warmte