De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft nieuwe richtlijnen voor een gezonde voeding opgesteld. Volgens de nieuwe richtlijnen van de WHO moeten volwassenen minder dan twee gram natrium en vijf gram keukenzout en ten minste 3,51 gram kalium per dag verbruiken.
De
Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft nieuwe richtlijnen voor een gezonde
voeding opgesteld. Volgens de nieuwe richtlijnen van de WHO moeten volwassenen
minder dan twee gram natrium en vijf gram keukenzout en ten minste 3,51 gram
kalium per dag verbruiken. Het risico op een verhoogde bloeddruk, hart- en
vaatziekten en beroertes wordt op deze manier verminderd.
Natrium
Natrium zit in bijna alle voedingsmiddelen. In sommige voedingsmiddelen en dranken komt natrium van nature voor, zoals melk, room en
eieren. Ook zit het in bewerkte voedingsmiddelen, zoals brood, verwerkt vlees
zoals spek, in specerijen zoals sojasaus en in bouillon of bouillonblokjes. Natrium is een belangrijk onderdeel van keukenzout (natriumchloride)
Kalium
Kaliumrijke voedingsmiddelen zijn: bonen, erwten, noten, groeten zoals
spinazie, kool en peterselie en fruit zoals bananen.
Momenteel consumeren de meeste mensen te veel natrium en te weinig
kalium.
Francesco Branca, directeur van de WHO’s Department of
Nutrition for Health and Development zegt: “Een verhoogde bloeddruk is een
belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en beroertes. De nieuwe
richtlijnen gelden ook voor kinderen vanaf 2 jaar. Dit is zeer belangrijk,
omdat kinderen met een verhoogde bloeddruk vaak als volwassenen ook een
verhoogde bloeddruk krijgen”.
Bron: artikel – WHO
dan moeten ze eerst de voedingsindustrie gaan aanpakken,en alle zout uit de voeding halen,
dat zit giganisch veel in kant-en klaarvoeding en blikken en potten, sauzen, pakjes,koek,soepen, en dan nog in dingen waarin je het niet verwacht,
dus etiketten lezen.