Witte groente of fruit, zoals appels, peren, witlof of bloemkool verkleinen de kans een beroerte. Dat blijkt uit een onderzoek van promovenda Linda Oude Griep van de Wageningen Universiteit.
Witte groente of fruit, zoals appels, peren, witlof of bloemkool verkleinen de
kans een beroerte. Dat blijkt uit een onderzoek van promovenda Linda Oude Griep
van de Wageningen Universiteit.
Uit een eerder onderzoek bleek al dat het eten van rauwe groente en fruit het
risico op een beroerte aanzienlijk verlagen. Met deze gegevens is onderzocht
of er een relatie is tussen de kleur van groente en fruit en het krijgen van
een beroerte
Aan het onderzoek
namen ruim 20.000 volwassenen deel. De deelnemers werden tien jaar gevolgd,
waarvan bij 233 personen een beroerte werd vastgesteld. Mensen met een hoge inname van witte groente en
fruit hadden een 55 procent lager risico op het krijgen van een beroerte
vergeleken met mensen met een lage inname.
Het
is de eerste studie waarbij naar kleuren van groenten en fruit is onderzocht.
Het onderzoeksteam waarschuwt om de consumptie van groenten en fruit met de
kleuren groen, geel/oranje en rood/paars niet te verminderen. Deze bevatten
weer andere belangrijke voedingsstoffen die mogelijk beschermen tegen andere
ziekten.