Psychologische spanning hangt samen met een verhoogd sterfterisico, zelfs als het om een milde vorm gaat. Dit is de conclusie van een nieuw onderzoek door een team van University College Londen en Edinburgh University.
Psychologische spanning hangt samen met een verhoogd sterfterisico, zelfs als het om een milde vorm gaat. Dit is de conclusie van een nieuw onderzoek door een team van University College Londen en Edinburgh University.
De onderzoekers keken naar de vroegtijdige dood van 68.000 Engelsen door aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en kanker. Zelfs als er rekening werd gehouden met factoren zoals rook- en drinkgedrag (die ook het risico op vroegtijdig overlijden vergroten) , bleek het risico om eerder te sterven toch met 16% omhoog te gaan met de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid spanning. Bij serieuze stress ging dit risico met 67% omhoog. Eerdere studies konden niet aantonen dat stress direct tot iemands dood had geleid. De vraag bestond of mensen stress kregen van ziek zijn, of dat stress een hogere kans gaf op deze ziektes. Deze studie toonde aan dat het laatste het geval is.
Risico op vroegtijdig overlijden
Er is al veel bekend over het overlijdensrisico van mensen met ernstige psychische problemen. Maar de onderzoekers zeggen dat de bevindingen met betrekking tot de mildere gevallen zorgwekkend zijn, omdat mensen juist door het onschuldige karakter van hun klachten geen diagnose (en dus geen adequate hulp) krijgen.
Volgens de onderzoekers is dit de grootste studie die een verband laat zien tussen psychologische spanning en sterfte. De resultaten werden gepubliceerd in het British Medical Journal. Symptomen van milde spanning zijn onder andere piekeren ’s nachts en het slecht kunnen concentreren op taken.
Hoofdonderzoeker Dr. Tom Russ licht toe: “Het feit dat er een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden werd aangetoond, zelfs bij lage hoeveelheden stress, zou reden moeten zijn voor een onderzoek naar de vraag of behandeling van deze algemene, onbeduidende symptomen dit risico kan verlagen.”
Stress en psychische aandoeningen
John Williams, hoofd neuroscience en mentale gezondheid bij de Wellcome Trust, een organisatie die het onderzoek financierde, zei: “Deze studie onderstreept het belang van toegang tot goede gezondheidszorg en advies zodat mensen stappen kunnen ondernemen om het verloop van hun ziekte te veranderen.”
Paul Jenkins, hoofddirecteur van de liefdadigheidsinstelling ‘Rethink’, zei: “Helaas komen deze resultaten niet als een verrassing. Hoewel deze studie keek naar mensen met depressie en stress, is bekend dat mensen met ernstigere psychische aandoeningen zoals een bipolaire stoornis en schizofrenie gemiddeld 20 jaar eerder overlijden dan de rest van ons. Dat is een absoluut schandaal.”
“Er is een enorm gebrek aan bewustzijn onder gezondheidspersoneel met betrekking tot het verhoogde risico op lichamelijke ziekten voor deze groep, wat betekent dat er elke dag mensen onnodig overlijden.”