Zes voedingsmiddelen die bescherming bieden tegen de zon

0
1029
Voeding
Voedingsmiddelen die beschermen tegen de zon

Zonnebrandcrème smeren is waarschijnlijk niet echt je favoriete bezigheid, maar het is wel belangrijk om altijd een laagje zonnebrandcrème aan te brengen.

Zonnebrandcrème smeren is waarschijnlijk niet echt je favoriete bezigheid, maar het is wel belangrijk om altijd een laagje zonnebrandcrème aan te brengen. Tegenwoordig vind je al makkelijk zonnebrandcrèmes in sprayvorm of zonnemelk die snel door de huid opgenomen wordt. Maar wist je dat er ook voedingsmiddelen bestaan die je lichaam beschermen tegen schadelijke UV-stralen? Het grote geheim: antioxidanten. Deze verbindingen helpen bij de bestrijding van vrije radicalen die onder andere verantwoordelijk zijn voor een snellere veroudering van de huid.

Zet deze dingen op je boodschappenlijstje als je op zoek bent naar een lekkere en gezonde bescherming tegen de zon.

Kruisbloemige groenten

Broccoli, bloemkool en boerenkool zijn kruisbloemige groenten. Ze bevatten ontzettend veel essentiële antioxidanten die de vrije radicale bestrijden. Deze groenten bieden ook bescherming tegen verschillende soorten kanker. De kiempjes van broccoli bevatten onder andere sulforafaan die zorgt voor een beter bescherming tegen huidkanker.

Rode en oranje groenten en fruit

Het natuurlijke pigment lycopeen en de antioxidant carotenoïden vind je onder andere in tomaten en andere rode, oranje en roze vruchten. Door deze groenten en fruit te eten help je je lichaam te beschermen tegen een aantal UV-geinduceerde huidirritaties. Lycopeen helpt je lichaam met de bevrijding van de vrije radicalen. Bètacaroteen vermindert de reactie op zonnebrand en flavonoïden zorgen ervoor dat je huid beter beschermd wordt tegen UV-straling.

Groene bladgroenten

Als het groen is en de vorm van een blad heeft, biedt het waarschijnlijk bescherming tegen de zon. Verse kruiden zoals basilicum, salie, rozemarijn en peterselie zitten boordevol antioxidanten. Donkergroene bladgroenten zoals spinazie en snijbiet bieden een extra bescherming tegen de zon. Het eten van groene bladgroenten helpt ook bij de preventie van de terugkeer van huidkanker bij mensen die reeds een behandeling ondergaan hebben.

Pure chocolade

De flavanoiden in pure chocolade beschermen de huid tegen UV-geïnduceerde irritaties en houden de huid gehydrateerd. Ze zorgen ook voor een verhoogde zuurstofverzadiging en stimuleren de doorbloeding van de huid. Neem die reep chocolade dus toch maar mee uit de winkel.

Vis die rijk is aan Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn te vinden in onder andere vette vissoorten en schelpdieren hebben sterke anti-inflammatoire eigenschappen. Onderzoek toont aan dat deze verbindingen de cellen helpt beschermen tegen de schade die vrije radicalen kunnen aanbrengen zoals de schade veroorzaakt door de zon. Een ander onderzoek toonde aan dat je door het toevoegen van omega-3 vetzuren aan je dieet sommige vormen van huidkanker kan voorkomen.

Groene en zwarte thee

Groene en zwarte thee bevat polyfenolen die de ontwikkeling van kankercellen kan tegengaan door de bloedtoevoer naar deze cellen te laten afnemen. Groene thee zou ook non-melanomen huidkanker kunnen voorkomen. Een kopje per dag kan al een beetje helpen.

Bron: Huffingtonpost.com