Zijn oliebollen dikmakers?

0
950
feestdagen

 

De jaarwisseling staat traditiegetrouw in het teken van lekkere hapjes, champagne, vuurwerk en natuurlijk oliebollen en appelflappen. Ben je aan het afvallen? Dan hoef je echt niet die oliebol dit jaar over te slaan. Want een oliebol is helemaal zo slecht nog niet.

In de gemiddelde oliebol zitten 120 calorieën en in een appelflap zitten maar liefst 400 calorieën. Een appelbol spant de kroon. Deze bevat 570 calorieën. En die lekkere appelbeignet? Die bevat ‘maar’ 80 calorieën.

Wel is het goed om te weten dat oliebollen onderling flink kunnen verschillen. De ene oliebol bij de bakker in het dorp kan dus veel vetter zijn dan de oliebollen van de supermarkt. Wil je zeker weten dat je geen vette oliebollen dit jaar eet? Bak ze dan zelf.

Recept oliebollen (bron: Voedingscentrum)

30 personen

Ingrediënten

½ l halfvolle melk

30 gram gist

1 eetlepel suiker

250 gram rozijnen, krenten, sukade, oranjesnippers

500 gram bloem

1 theelepel zout

1 ei

Olie

Bereiding

1. Verwarm een deel van de melk tot deze lauwwarm is. Verbrokkel de gist in een kommetje en schenk de verwarme melk erbij. Los de gist al roerend op en voeg de suiker toe. Laat dit 10 minuten op een warme plaats staan.

2. Was de rozijnen en krenten. Snijd eventueel sukade en oranjesnippers klein. Laat de rest van de melk ook lauwwarm worden. Zeef de bloem met het zout in een kom. Klop het ei los. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Giet het gistmengsel, het ei en een deel van de melk erin. Roer dit enkele minuten krachtig tot alle klonten weg zijn. Voeg onder goed roeren meer melk toe tot een soepel beslag is ontstaan. Meng de rozijnen, krenten, sukade en oranjesnippers er door. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat het 30 minuten op een warme plaats rijzen.

3. Verwarm de olie tot 170° C. Houd 2 lepels of een ijslepel even in de olie en schep hiermee bollen beslag in de pan. Bak de oliebollen tot de bovenkant droog is en de onderkant bruin. Keer ze en bak de andere kant bruin. Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze op een met keukenpapier beklede vergiet uitlekken. Bstrooi de oliebollen met poedersuiker.

Eet smakelijk!

Lees ook:

Ontdek de 5 dikmakers

Tips tijdens de zoete decembermaand

Maakt amandelen eten dik?