Zo krijg je eetbuien onder controle

6
2257

 

In theorie kan het zó makkelijk zijn: je voelt je niet happy en het enige wat jou kan troosten is iets lekkers. Hartig of zoet, wat je voorkeur ook is. Maar (dieet)behandelingsprotocollen schrijven voor dat men op zo’n moment niet moet gaan éten, maar afleiding moet zoeken en van het eten af moet blijven.

Dus je gaat braaf op je handen zitten en wacht tot het bijna dwangmatige gevoel om te eten voorbij is.

Emotioneel eetgedrag
Althans, dat is wat de bedoéling is. De praktijk laat tóch iets anders zien. Laatst nog in het nieuws: emotioneel eetgedrag begint serieuze vormen aan te nemen onder de Nederlandse samenleving. Tijd om actie te ondernemen! Dames en heren (para)medici, vorm werkgroepen, schrijf protocollen. Nederland moet weer ‘normaal’ gaan eten.

Richtlijnen
Richtlijnen worden opgesteld, behandelpaden uitgestippeld, evaluatiemomenten gepland. Kortom: de (para)medici zijn er maar druk mee om het probleem onder de knie te krijgen.

Ikzelf heb beroepshalve ook deelgenomen aan zulke bijeenkomsten. Úrenlang discussiëren. Met mensen waarvan ik stiekem wel eens denk: ‘Enig idee hoe het écht is om een emotionele eetbui te hebben?

Sterker nog: ik heb wel eens een onderzoekster (die aan het promoveren was op dit onderwerp notabene!) horen zeggen: ‘dikke mensen moeten gewoon stoppen met eten. Elk pondje komt door het mondje.’. Tja…

Maar het probleem blijft -ondanks álle richtlijnen die zo kant en klaar overal vandaan te halen zijn- bestaan. Hoe krijg je nou die eetbuien onder controle?

Een eetbui onder controle
In mijn vorige artikel omschreef ik al hoe de koppeling tussen eten en emoties ontstaat: het is ons gedrág wat het probleem is. En niet het eetpatroon.

Wil je je eetbuien onder controle krijgen dan is het essentieel te beginnen bij de basis: verander je gedrag.

Stel jezelf twee vragen
Maar hoe doe je dat? Allereerst door je motivatie te peilen. Hóe gemotiveerd ben je om je gedrag te veranderen? Stel jezelf daarom eens de volgende twee vragen:

1. Als ik kijk naar hoe belangrijk ik het vind dat ik mijn gedrag verander, wat voor cijfer (tussen 1 en 10, waarbij 10 héél belangrijk is en 1 totaal onbelangrijk) geef ik mezelf dan?

2. Als ik kijk naar hoeveel vertrouwen ik heb in mezélf en dat het mij lukt om mijn gedrag -óók op langere termijn- te veranderen, wat voor cijfer (tussen 1 en 10, waarbij 10 héél belangrijk is en 1 totaal onbelangrijk) geef ik mezelf dan?

Ik mag natuurlijk niet generaliseren, maar ik gok dat de meeste onder jullie bij de bovenste vraag een hoog cijfer geven en bij de onderste vraag gemiddeld tot laag.

Want die laatste vraag is gelijk waar het probleem vaak zit: het gebrek aan zelfvertrouwen.

Kijk maar eens naar hoeveel mensen vol verve beginnen aan een nieuw, hip dieet. Op korte termijn kan iedereen dat volhouden. Maar op langere termijn lopen de emotie- eters onder ons tóch tegen de lamp. Waarom? Heel simpel: de meeste diëten schrijven een eetpatroon voor en doen niets aan het eetgedrag!

Veel emotie- eters kunnen een hele lijst opsommen van allerlei diëten die ze hebben gevolgd, allemaal met uiteindelijk teleurstellend resultaat. Kortom: niet goed voor je zelfvertrouwen!

Voor- en nadelenbalans
Wanneer je bovenstaande twee vragen hebt beantwoord, probeer dan voor jezelf je huidige situatie in kaart te brengen. Hier is een eenvoudige methode voor, de zogenaamde voor- en nadelenbalans. Dit is een manier om de voor- en nadelen van gedragsverandering in kaart te brengen.

Hoe werkt de voor- en nadelen balans? Heel simpel, vul onderstaand schema in. Let goed op de volgorde!

Eetbui

Het invullen van bovenstaand schema kost wat tijd en kan best confronterend zijn. Dat geeft niet.

Toegeven dat er daadwerkelijk een probleem is, is al ontzettend moedig en een héle stap in de goede richting!

Voordelen en nadelen vergelijken
Vergelijk de voordelen van de huidige situatie (vak 1) eens met de nadelen van de nieuwe situatie (vak 3) Wat weegt zwaarder voor je? Met andere woorden: wanneer voel je je beter? Als je je gedrag niet veranderd of wanneer je het moeilijk hebt met het volhouden van je nieuwe gedrag?

Doe datzelfde ook eens met de nadelen van je huidige situatie (vak 2) en de voordelen van de nieuwe situatie (vak 4). Want die voordelen van je nieuwe situatie gaan jou door moeilijke tijden heen slepen!

Neem de tijd en rust
Neem de tijd en de rust om bovenstaande punten uit te werken. Over een paar weken ben ik terug met stap 2 van deze beknopte handleiding ‘Hoe je eetgedrag te veranderen?’

Auteur: Valesca Malipaard (www.twitter.com/sophiavalesca)

Heb je een vraag aan Valesca? Stel je vraag via Twitter! twitter.com/HealthylivesNL

Valesca is sinds 10 jaar werkzaam als (kinder)diëtist en bovendien zelf ervaringsdeskundige op het gebied van overgewicht. Zij schrijft regelmatig voor Healthylives.

6 REACTIES

  1. Beste H de Graaff,

    Dat klopt inderdaad. Het schema kun je niet openen. De antwoorden kun je op papier schrijven of in een documentje schrijven.

    Het gaat er vooral om dat je voor jezelf de voor- en nadelen van gedragsverandering op een rijtje zet. En dat de voordelen van de nieuwe situatie je gaan helpen om door te zetten en je door moeilijke tijden slepen.

    Succes!

    Groet,
    De Redactie