Meditatie is effectief om te ontstressen

0
1997

Meditatie is de kunst van het stil zijn. Het is een effectieve manier om uit de race van alle dag te stappen, echt te ontstressen en je lichaam en geest tot rust te laten komen. Meditatie klinkt heftiger dan het is.


Meditatie
is gelukkig geen zweverig woord meer voor een groot deel van de Nederlanders. Meditatie is de kunst van het stil zijn.

Het is een effectieve manier om uit de race van alle dag te stappen, echt te ontstressen en je lichaam en geest tot rust te laten komen. Meditatie klinkt heftiger dan het is. Als je op het strand bent, rustig en uit ademt en alleen maar luistert naar de geluiden om je heen kan ook een (lichte) vorm van meditatie zijn.

Je hebt meerdere vormen van meditatie, echter over het algemeen voldoet elke meditatie aan de volgende drie basisprincipes (bron: Meditatie ABC);

1) We focussen op één ding of object om onze geest te concentreren. Deze focus kan o.a. op onze ademhaling, een woord dat we herhalen, sensaties in ons lichaam, of zelfs onze gedachten zijn. Vaak concentreren we ons bij het mediteren op onze zintuigen. Als we ruiken, voelen, luisteren of proeven ontsnappen we aan onze gedachtespinsels en zijn we weer in het moment.

2) Als onze gedachten afdwalen, brengen we deze terug naar ons meditatieobject of focus. We proberen onze gedachten niet weg te stoppen of te onderdrukken. Vechten om onze geest tot rust te brengen heeft niets met ontspannen en relaxen te maken. Het hele proces is alsof we met een camera op een object inzoomen. Het object treedt op de voorgrond en alle andere zaken zijn wel aanwezig maar verdwijnen naar de achtergrond. Iedere keer als we afgeleid worden door objecten op de achtergrond zoomen we weer in op ons object op de voorgrond. Dit proces herhaalt zich tijdens een meditatie soms wel een oneindig aantal keer.

3) Alle gedachten en sensaties laten we tijdens de meditatie aan ons voorbij gaan. Als we mediteren horen we nog steeds het geluid van voorbij razend verkeer, voelen we nog steeds de kater van gisteren, denken we nog steeds aan de klussen die we morgen moeten doen etc. Het grote verschil is dat deze afleidingen ons niet meer hoeven te storen. Tijdens het mediteren proberen we niet te oordelen, conclusies te trekken of over bijzaken na te denken. We accepteren het huidige moment zoals het is.

Mediteren verschilt van andere vormen van ontspanning in de zin dat we tijdens de ontspanning wakker, alert en gefocussed zijn. We zijn ontspannen en toch alert. Onderzoek wijst uit dat naarmate we ons langer met meditatie bezighouden we fundamenteel steeds ontspannener worden. Tegelijkertijd worden we ook opmerkzamer en bewuster, iets wat andere ontspanningstechnieken niet tot stand brengen, omdat ze het aandachtsvermogen niet trainen. We moeten mediteren dus niet met een droom, slaap of trancestaat verwarren, want tijdens die momenten zijn we, in tegenstelling tot bij meditatie, niet bewust en alert.

Healthylives heeft een aantal simpele meditatie-oefeningen voor je geselecteerd waar je thuis mee kan experimenteren. Neem er echt de tijd voor en herhaal de oefeningen een aantal weken.