Dit zeggen je nagels over je gezondheid

0
2671

Nagels hebben als taak om de zenuwuiteinden in de toppen van de vingers te beschermen. Door deze bescherming krijg je geen eelt op je vingertoppen en behoud je dus het gevoel in je vingertoppen.

Drie lagen

De zichtbare bovenkant van de nagel, de nagelplaat, bestaat uit drie lagen:

  • De hoornlaag is de bovenste laag die bij uitdroging loskomt. Dit verschijnsel wordt ook wel splijtende nagels genoemd.
  • De keratinelaag neemt alle voedingsstoffen op en houdt vocht en vet vast.
  • De epitheellaag is de onderste laag en dient als bevestigingslaag van de nagelwal. Deze laag bevindt zich aan de zijkant van de nagelplaat.

Dit zeggen je nagels

De manier waarop je nagels eruit zien kan veel zeggen over hoe het met je gezondheid gesteld is. Problemen aan je lever, longen en hart kunnen namelijk zichtbaar worden in je nagels. Dit kan worden afgelezen aan de kleur, de structuur en de stevigheid van je nagels.

Bleke of witte nagels

Bleke of witte nagels ontstaan soms met het ouder worden, maar af en toe kan het ook wijzen op ziektes als bloedarmoede, hartfalen, leverziekte of ondervoeding. Als de nagels overwegend wit zijn, met aan de bovenkant donkere randen, kan dat wijzen op leverproblemen zoals hepatitis. En als de vingers daarnaast ook geel verkleurd zijn, is dat nog een extra aanwijzing voor een leveraandoening.

Gele nagels

Bij gele nagels ligt meestal een schimmelinfectie ten grondslag. Als de infectie verergert kan het nagelbed zich terugtrekken en wordt de nagel dik en broos. En enkele keer wijst de gele kleur op een ernstige aandoening, zoals een longziekte, diabetes, psoriasis of een schildklieraandoening.

Blauwachtige nagels

Blauwachtige nagels kunnen wijzen op een zuurstoftekort in het lichaam, veroorzaakt door bijvoorbeeld een longontsteking.

Geribbelde nagels

Als je geribbelde nagels hebt, kan dit een vroege uiting zijn van psoriasis of artritis zijn. Vaak zie je dan tegelijkertijd een roodbruinachtige verkleuring optreden.

Droge en broze nagels

Droge en broze nagels die snel afbrokkelen of breken kunnen wijzen op een probleem met de schildklier. Als deze broosheid samengaat met een gelige kleur, duidt dit echter meer op een schimmelinfectie.

Rode huid rond de nagels

Een rode en opgezette huid rond de nagel wijst meestal op een ontsteking van de nagelrand, maar af en toe is er meer aan de hand, zoals de huidziekte lupus of een andere chronische auto-immuunziekte.

Als je een of meerdere zaken terug ziet in je nagels, is dit niet meteen een reden tot paniek. Hoewel sommige ziektes zichtbaar worden in de nagels, betekent dit niet dat je bij een afwijking in je nagels meteen iets onder de leden hebt. Vaak zijn de afwijkingen in je nagel onschuldig.

Twijfel je toch? Neem dan contact op met je huisarts of vraag naar een verwijzing naar een dermatoloog.