Kloven in handen

Door winterse kou trekken bloedvaten samen in de huid, de doorbloeding vermindert en de huid wordt extreem droog, het resultaat: kloven. Vooral vrouwen hebben er meer last van dan mannen.

Kloven zijn barsten of scheuren in de droge huid. Ze kunnen behoorlijk pijn en hardnekkig zijn. Bovendien bestaat de kans op ontstekingen.

Niet alleen de winterse kou kan de oorzaak van kloven zijn. Ook droge lucht in huis als de verwarming aan staat kunnen hardnekkige barsten in de huid bezorgen. Dan maar een bad in plaats van warm tegen de verwarming aan zitten? Helaas, ook hier laten de boosdoeners zich weer zien. En alsof dit nog niet genoeg is, bestanddelen van schoonmaakmiddelen kunnen de beschermende functie van de huid ook flink aantasten.

Is het vermijden van een warm bad en schoonmaakmiddelen dan een oplossing? Ja, maar of het handig en aangenaam is blijft de vraag. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen om kloven te voorkomen en zelfs voor te zijn. Wij zetten ze hieronder op een rijtje:

-Smeer je handen vijf keer per dag in met een hydraterende crème.
-Draag tijdens het schoonmaken katoenen huishoudhandschoenen onder gewone huishoudhandschoenen. Gewone huishoudhandschoenen bevatten rubber, waar je met een beschadigde huid overgevoelig op kunt reageren.
– Gebruik in bad een olie in plaats van badschuim.
-Gebruik een keer per week een handmasker.
-Smeer voor het slapen gaan je handen in met een dikke laag hydraterende crème en trek daarover dunne handschoenen aan (verkrijgbaar bij de apotheek).

Lees 4 reacties

4 reacties

 • Guus

  Heb al enige tijd last van kloven in mijn handpalm, tevens enige eeldvorming met pijnlijke soms jeukende kloven/ wondjes. Sinds een paar dagen gebruik ik Calendulanzalf. Wonderbaarlijk, na een dag al verschil, na 3 dagen vrijwel weg. Ik heb onder de douche wel eerst met een glasvlijl het eeld afgevijld. Ben zeer tevreden.

 • margriet

  ik loop inmiddels al bijna 1 jaar bij de dokter met kloofjes in handpalm. veel zalfjes al gehad..het helpt dan wel, maar het komt steeds weer terug..pppff heeft iemand tips? is maar 1 hand.

 • Richard

  Na jaren met open kloven en scheuren te hebben getobd ben ik, op advies van iemand gestopt met suiker. Heel lastig, moeilijk en erg wennen maar na 2 weken waren de kloven en scheuren dicht.

  Suiker maakt schijnbaar de huis minder soepel en verhoogt daardoor de kans op scheuren en barsten.

  IK ben weer blij.

 • NienkeM

  Ik heb kloven op mijn voeten en gebruik daarvoor de klovenzalf van VSM gebruikt. Hier zit ook Calendulan in. Werkt erg goed… misschien ook voor kloven op de handen? Volgens mij kun je ’t hier kopen: http://www.vsm.nl/advies-bij/klacht/kloven. Succes!

Geef een reactie