Nagelomloop

0
1885

De nagelwal is de huid die aan de zijkant en aan de achterkant van de nagel zit. Als deze huid gaat ontsteken hebben we te maken met een nagelomloop. Een andere benaming is ”˜paronychia’.

Bij een ontsteking van de nagelriem is de huid rondom de nagel rood, gezwollen en glimmend. Dit kan pijnlijk zijn. Vaak ontstaat paronychia door een bacterie of een schimmel.

Er zijn twee soorten ontstekingen. De acute en chronische vorm. Bij de acute vorm is een bacterie vaak de oorzaak. De infectie ontstaat vaak door een splinter, het peuteren aan de nagelriem of doordat je de huid hebt beschadigd tijdens het knippen van de nagel.

Bij de chronische vorm houdt de infectie vaak langer dan zes weken aan. In tegenstelling tot de acute vorm is hier vaak een schimmel de schuldige. Deze infectie kan ontstaan wanneer je veel met je handen in het water zit.

Behandeling
Breng een bezoek aan de huisarts wanneer je last hebt van ontstoken nagelriemen. Om een ontsteking aan je nagelriemen te voorkomen is het verstandig om je handen niet te vaak te wassen, gebruik bij klussen waar je handen veel in aanraking komen met water rubberen handschoenen (binnenkant katoen). Ook is het belangrijk om je handen na het wassen goed droog te maken.