Heb jij last van het jojo-effect?

0
1880

Na het volgen van één of meerder diëten ben je blij dat je aantal kilo bent verloren. Maar vaak val je na een aantal weken weer terug in je oude eetgewoonten. De kwijtgeraakte kilo’s of zelfs meer komen er weer bij. Je komt in een spiraal terecht (afvallen, aankomen, etc.) waar je moeilijk uit komt.

Om te voorkomen dat je gaat ‘jojoën’ is het belangrijk om te stoppen met lijnen. Bij de meeste crashdiëten val je in korte tijd veel af. Wanneer je weer normaal gaat eten (dit hoeft niet veel te zijn) kom je snel weer aan. Je lichaam wordt na een dieet namelijk efficiënt met de voedingsstoffen die hij binnenkrijgt.

Het belangrijkste is om jezelf een gezond voedingspatroon aan te leren. Zorg dat het eten niet te veel calorieën levert, ook is het belangrijk om regelmatig te bewegen en tijdig te corrigeren als dat nodig is. Het gaat om een mentaliteitsverandering waarbij je niet meer eet dan noodzakelijk en voldoende sport/beweegt. Wat is voldoende bewegen? Je leest het hier.

Natuurlijk gaat het afvallen een stuk langzamer dan bij een crashdieet, maar wees geduldig. Uiteindelijk zal jij je een stuk lekkerder voelen en wordt het een gewoonte om gezond te eten en voldoende te bewegen. Lees hier de ’twaalf praktische stappen voor een gezond voedingspatroon’.

Bekijk ook:
Afvallen zonder dieet
Tips om slank te blijven