Heeft sapvasten een werkend effect?

0
3219
sap vasten

Veel mensen proberen te werken aan een goede gezondheid. Dit doen ze op erg veel verschillende manieren. De een zorgt bijvoorbeeld voor een goede gezondheid door veel te bewegen, terwijl de ander juist aan intermittent fasting doet. Ook sapvasten is een van de manieren om ervoor te zorgen dat je werkt aan een goede gezondheid? Alleen wat is sapvasten nu precies? En wat zijn nu de effecten? Hieronder lees je meer over sapvasten!

Wat is sapvasten?

Sapvasten is tegenwoordig een erg populaire manier om te starten aan een goede gezondheid. Op het moment dat je gaat sapvasten, neem je meerdere dagen achter elkaar geen vaste voeding. In plaats daarvan drink je alleen groente- en fruitsappen, water en thee. Hierdoor ontgiften de e-nummers, bestrijdingsmiddelen en andere stoffen wat in het voedsel kan zitten. Door middel van sapvasten, doorbreek je als het ware je patroon van ongezond eten. Je lichaam wordt weer helemaal reset en is klaar voor een gezonde leefstijl.

Wat zijn de voordelen van sapvasten?

Wanneer je dagelijks vaste voeding eet, kan het zo zijn dat je spijsverteringsproblemen krijgt of dat je last hebt van vermoeidheid of lusteloosheid. Een groot voordeel van het sapvasten is dus dat je je lichaam even de tijd geeft voor een reset. Je lichaam wordt door middel van de sappen voorzien van voldoende vitamines en mineralen en daarnaast krijg je tijdelijk even geen suiker- en vetrijke maaltijden binnen. Het is dus erg gezond voor je lichaam om weer klaargemaakt te worden voor een gezond voedingspatroon.

Hoe zit het met afvallen tijdens sapvasten?

Hoewel veel mensen denken dat je moet gaan sapvasten wanneer je wilt afvallen, is dit niet het geval. Toch is het wel een aspect die erbij komt kijken. De reden hiervan is dat je alleen nog maar vloeistoffen binnenkrijgt. Deze vloeistoffen bevatten over het algemeen minder calorieën dan de voedingsmiddelen die je dagelijks binnen krijgt. Je lichaamsgewicht zal dus afnemen, maar wanneer je weer overgaat op vaste voeding, zul je ook weer wat aankomen. 

Het sapvasten is dus niet bedoeld om af te vallen, maar kan er wel voor zorgen dat je een nieuw gezond eetpatroon je leven in laat komen. Dit is dan als het ware een goede start om vervolgens je lichaamsgewicht verder te laten dalen. Veel mensen willen ook werken aan hun gezondheid nadat ze zijn gaan sapvasten. 

Bereid je goed voor

Zoals je hierboven hebt gelezen is het sapvasten niet niks. Belangrijk is het dus om ervoor te zorgen dat je je hier goed op voorbereid. Denk bijvoorbeeld aan het wennen aan de mindere voeding die ook nog een suiker- en vetvrij is. Ook wil je ervoor zorgen dat je niet begint met sapvasten, terwijl het moment misschien niet het juiste moment is. Controleer voor de start dus ook even je agenda en zorg ervoor dat je zeker weet dat het sapvasten hierbij gaat lukken. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere feesten of andere activiteiten hebt staan, kan het sapvasten misschien onhandig zijn. Bedenk daarnaast ook goed wat je lekker vindt, want hierdoor maak je het sapvasten ook nog wat leuker.