Light producten helpen niet tegen overgewicht

0
1658

Het consumeren van lightproducten helpt niet om overgewicht bij de bevolking terug te dringen. Deze producten mogen wellicht weinig calorieën bevatten, omdat ze niet voedzaam zijn bestaat de verleiding om deze producten in grotere hoeveelheden te consumeren.

De bovenstaande conclusie werd vastgesteld door het onderzoeksteam van de Rijksuniversiteit Groningen. Het is niet de eerste keer dat hier onderzoek naar is gedaan. Eerder kwam naar voren dat mensen meer chips eten wanneer ze kiezen voor een light variant.

Juist meer eten

Consumenten zullen, wanneer zij overstappen naar een light variant, grotere hoeveelheden blijven consumeren. Dit gedrag is niet van tijdelijke aard maar blijft ook een jaar na dato van toepassing. Bovendien kiest een deel van de consumenten ervoor om naast de light variant ook de normale variant te nuttigen.

Light producten

Uit het onderzoek zorgt het overschakelen naar light producten na een jaar voor een toename van het aantal ingenomen calorieën van 13%. Peter Verhoef, leider van het onderzoek, is dan ook huiverig over het huidige beleid van de overheid om light producten aan te prijzen.

Minder schuldgevoel

Light producten spelen in op het schuldgevoel van de consument. Omdat het een light product is, voelt de consument zich minder schuldig en eten hij meer van het product.

Volgens het onderzoeksteam zijn de resultaten van het onderzoek van toepassing op alle snackproducten waarvan een light versie op de markt is en speelt het probleem niet alleen in Nederland.