Hoger BMI betekent meer uitgaven aan zorg

0
1337
BMI

Je medische kosten lopen gelijk op met je BMI. Dat schrijven onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Duke Medicine in het onderzoeksblad Obesity. Het team onder leiding van Truls Østbye concludeerde dat de totale kosten voor geneesmiddelen en medische bezoeken parallel toenemen met een hoger BMI. Dit gold al vanaf een BMI van 19, wat gezond maar redelijk laag is.

Beetje extra vet al duurder

Volgens onderzoeksleider Østbye laat zijn onderzoek zien dat zelfs een klein beetje extra vet al effect heeft op je gezondheid. De onderzoekers analyseerden van 17.703 personen de verzekeringsclaims uit de periode 2001-2011. Daarbij vergeleken ze de kosten die aan zorg werden uitgegeven met het BMI van de onderzoekspersonen.

Naarmate het BMI omhoog ging, nam ook de kans op ziektes toe. Naast diabetes en een hoge bloeddruk (twee ziektes die sterk samenhangen met overgewicht) kwam ook veel andere ziektes meer voor bij personen met een hoog BMI. De gemiddelde jaarlijkse zorgkosten voor iemand met een BMI van 19 kwamen neer op $2,368 (€1,722), terwijl iemand met een BMI van 45 of hoger ruim het dubbele kwijt was: $4,880 (€3548)

Op tijd ingrijpen

Vrouwen waren voor elke BMI-waarde in het onderzoek duurder uit, maar voor mannen namen de kosten scherper toe naarmate hun BMI omhoog ging. Op tijd ingrijpen is dus belangrijk volgens de onderzoekers, bijvoorbeeld met effectieve afvalprogramma’s of initiatieven op de werkvloer.

Bron: Eurekalert.org