Waarom kunnen sommige mensen veel meer eten zonder overgewicht te krijgen? Hoeveel je kunt eten zonder aan te komen hangt af van je stofwisseling, de snelheid waarmee je calorieen verbrandt. Sommige mensen hebben een hoge stofwisseling en verbranden zo’n 3.500 calorieen per dag; anderen hebben een lage stofwisseling en verbranden maar 1.700 calorieen per dag (en moeten minder eten om slank te blijven).
Waarom kunnen sommige mensen veel meer eten zonder overgewicht te krijgen? Hoeveel je kunt eten zonder aan te komen hangt af van je stofwisseling, de snelheid waarmee je calorieen verbrandt. Sommige mensen hebben een hoge stofwisseling en verbranden zo’n 3.500 calorieen per dag; anderen hebben een lage stofwisseling en verbranden maar 1.700 calorieen per dag (en moeten minder eten om slank te blijven).
Een van de theorieën is dat bij mensen die gemakkelijk aankomen de warmteproducerende reactie op eten is afgezwakt. Bij sommigen geeft de door maaltijden opgewekte warmteproductie, ook wel voedselgeïnduceerde thermogese genoemd, een stofwisselingsversnelling van 30 procent na het eten, maar bij veel dikke mensen is dat eerder 5 procent. Dikke mensen hebben dus een veel grotere kans om aan te komen; dikkere mensen die beweren dat ze bijna niets eten hebben dus gelijk.
Ook blijkt uit onderzoek dat veel slanke mensen die veel lijken te eten, in werkelijkheid minder eten dan dikke mensen en de voorkeur geven aan salades en fruit. Recent onderzoek van de Mayo Clinic in Amerika toonde aan dat dikke mensen dagelijks gemiddeld tweeënhalf uur langer stilzitten dan mensen met een normaal gewicht. Dus de mate waarin je dagelijks beweegt is ook van invloed op de hoeveelheid calorieen die je verbrandt. Zie ook het artikel ‘sporten en calorieën‘.