Macrobiotisch dieet

1
2071

Het zoeken naar de balans tussen yin en yang in je voeding. Dat is macrobiotisch eten. Maar wat houdt dit nu precies in?

Het zoeken naar de balans tussen yin en yang in je voeding. Dat is macrobiotisch eten. Maar wat houdt dit nu precies in en waarom volg je zo’n dieet?

Het macrobiotisch dieet is gebaseerd op het yin en yang principe. Ying en yang zijn twee tegenovergestelde eigenschappen of krachten. Denk aan licht en donker en op en neer. De kunst is om een evenwicht tussen deze twee krachten te vinden.

Bij een macrobiotisch dieet ga je opzoek naar een evenwicht op het gebied van eten. Yin staat voor zoet, koud en passief terwijl Yang voor zout, warm en agressie staat. Bij het dieet is het belangrijk dat je niet alleen voor yang-eten (vlees, zuivel, eieren) kiest of alleen voor yin-eten (suikers, alcohol, koffie), maar een middenweg zoekt.

Het macrobiotisch dieet is voornamelijk vegetarisch. Granen en groenten zorgen voor een natuurlijk evenwicht in het dieet en zijn dus belangrijk. Je eet onder andere vis, noten, fruit, maar ook bonen, groenten en granen.

De verhouding van een macrobiotisch dieet ziet er in de meeste gevallen als volgt uit:
-50 tot 60 procent graanproducten.
-20 tot 25 procent biologische en lokale groenten en fruit.
-5 procent zeegroenten.
-5 tot 10 procent soep.

Het macrobiotisch dieet is een voedings- en gezondheidsleer en niet alleen een voedingsadvies. Volgens de macrobiotiek bevat ‘regulier’ eten veel giftige stoffen. Een positief effect van macrobiotische voeding op de gezondheid is echter nooit wetenschappelijk bewezen.

De kans dat je belangrijke vitaminen en mineralen misloopt is groot. Je kunt vooral een vitamine D tekort oplopen. Vitamine D is zeer belangrijk voor onze botten. Ook wordt gezegd dat het dieet te veel zout bevat. De kans op hart- en nierproblemen wordt hierdoor groter.

Wanneer je overweegt over te stappen op een macrobiotisch dieet geven wij als advies om de voor- en nadelen vooral kritisch te bekijken.

Hoe denk jij over macrobiotiek? Laat het ons hieronder weten.

1 REACTIE