Een gezonde levensstijl is iets waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Jong geleerd is oud gedaan. Echter neemt zwaarlijvigheid in Nederland ook onder de jongste leeftijdscategorieën schrikbarend snel toe. De ouders houden er vaak een ongezonde levensstijl op na en de kinderen zijn daar de dupe van.
Om deze reden hebben zes Pabo scholen in Nederland besloten om docenten niet alleen te onderwijzen op rekenen, taal en geschiedenis maar ook op het onderwijzen over gezonde voeding.
Gezonde voeding in onderwijs
Gezonde voeding en beweging zijn al speerpunten in het onderwijs. In de praktijk gaat het bij veel basisscholen regelmatig mis. Volgens de Pabo’s heeft dit te maken met een gebrek aan expertise. De scholen organiseren een sportdag, verbieden een ongezonde traktatie hier en daar of kiezen gezond eten als thema voor een schoolproject maar daar blijft het ook bij.
De docenten worden opgeleid om de scholen te helpen met het stimuleren van gezond eten en bewegen. Vanwege de kennis die deze leraren opdoen, kunnen zij straks de scholen helpen met het opstellen van regels die ervoor zorgen dat kinderen leren om gezond te leven.
Ouders
Ook de ouders moeten openstaan dat de school hun kinderen bijlest op het gebied van een gezonde levensstijl. Vanuit de ouders komt er soms weinig tot geen ondersteuning. Zo geven zij hun kinderen ongezond voedsel mee naar school en wordt er thuis niet aan sport gedaan.
Het is uiteindelijk de bedoeling dat de lessen die de studenten nu krijgen worden ontwikkeld tot een speciaal studieprogramma Specialist Sportieve en Gezonde School. De studenten die de nieuwe lessen krijgen, volgen een pilot. Voor het project is 1,2 miljoen euro subsidie gegeven door het ministerie van Volksgezondheid.