Waarom uien je laten huilen

0
950
uien huilen

In veel gerechten moeten één of meerdere uien. Een ui snipperen is dan ook iets wat je vaak wekelijks doet. Veel mensen moeten huilen bij het snijden van uien. Maar hoe komt dit precies? En zijn er ook manieren en tips om je tranen tegen te kunnen houden?

Uien

In Nederland worden veel uien geteeld. Uien horen tot de lookfamilie. Er zijn gewone uien, rode uien, bosui en lente-uitjes.  Uien kunnen rauw in een salade, maar worden ook veel in soepen, ovengerechten of om te bakken gebruikt.

Huilen

Vaak gaan je ogen prikken en tranen bij het snijden van uien. Een ui bevat cellen. In deze cellen zit onder meer een zwavelhoudend deel en het enzym allinase. Deze komen vrij als je de ui snijdt. Doordat deze vervolgens samen gaan reageren ontstaat een zuur. Deze wordt door weer een ander enzym omgezet in gas. Dit gas komt vervolgens in aanraking met je ogen en het oogvocht. Hierdoor ontstaat een zwavelzuurverbinding. Je ogen worden hierdoor geïrriteerd en zullen proberen deze verbinding met tranen weg te spoelen.

Tips

Gelukkig kan je wat doen aan tranende ogen. Probeer eens aan de volgende dingen te denken als je een ui moet snijden:

– Gebruik een goed scherp mes.

– Leg de uien voordat je deze gaat snijden enkele uren in de koelkast of enkele minuten in de vriezer.

– Snij de uien onder een stromende kraan of onder water.

– Draag een veiligheidsbril of duikbril.

Voordelen

Naast dit grote nadeel van uien, hebben uien ook veel voordelen. Er zitten vezels in uien die goed zijn en uien zijn goed in de voorkoming van hartkwalen. Ook kan een ui je neus bij een verkoudheid open houden. Vooral tijdens je nachtrust kan dit je helpen om goed te slapen. Er zijn dus niet alleen maar negatieve kanten aan uien. Gebruik de tips en geniet van deze heerlijke groente.