Alles over koolhydraten

2
1950
aardappel

Diëten met weinig koolhydraten zijn zeer populair. Zo heb je onder andere het Atkinsdieet, een afvalmethode waarbij je de hoeveelheid koolhydraten die je eet beperkt. En het South Beach dieet, een dieet waarbij je leert te vertrouwen op de goede koolhydraten en de goede vetten.

Reden genoeg om de belangrijkste informatie over koolhydraten op een rijtje te zetten.

Koolhydraten zijn een bron van energie. Ze dienen als brandstof voor het lichaam en voorzien ons lichaam van energie. We hebben ze dus nodig. Het is daarom belangrijk dat er een balans is tussen de koolhydratenverdeling over de dag en de hoeveelheid insuline in het lichaam.

Koolhydraten en overgewicht
Van koolhydraten zelf krijg je geen overgewicht. Belangrijk is het totaal aantal calorieën per dag. Koolhydraten leveren namelijk minder calorieën per gram dan vet. Het is verstandig om te zorgen dat van alle calorieën veertig tot zeventig procent afkomstig is uit koolhydraten. Overige calorieën moet je halen uit vetten en eiwitten.

Om overgewicht te verkomen is het raadzaam om een goede balans te vinden tussen voeding en beweging. Zorg dat je voeding niet te veel calorieën levert. Voor een gemiddelde man ligt de calorie-inname ongeveer op 2200 kcal, bij een gemiddelde vrouw ligt dit op 2000 kcal.

Diëten met weinig koolhydraten
Aan diëten met weinig koolhydraten kleven wat nadelen. Een nadeel is dat een koolhydraatarm dieet niet alle gezonde voedingsstoffen (mineralen, vezels en vitamines) bevat. Daarnaast zijn de diëten rijk aan eiwitten en verzadigde vetten. Een eiwitrijke voeding vormt een belasting voor de nieren. En is tevens gevaarlijk voor mensen met een hoge bloeddruk en diabetes. Een grote consumptievan verzadigd vet is uiteindelijk schadelijk voor iedereen.

Verteerbare koolhydraten
Verteerbare koolhydraten, zoals zetmeel en suikers worden in je lichaam omgezet in glucose. Vervolgens wordt de glucose in het bloed opgenomen, waardoor je bloedsuikerspiegel gaat stijgen.

Niet-verteerbare koolhydraten
Niet verteerbare koolhydraten behoren tot de voedingsvezels. Ze worden in de dikke darm afgebroken. Voedingsvezels zorgen voor een goede darmwerking en geven je sneller een vol gevoel. Ze zitten onder andere in volkorenbrood, peulvruchten, groente en fruit.

Bron: Voedingscentrum.nl

2 REACTIES

  1. Ik las ergens dat recent onderzoek heeft uitgemaakt dat er geen schade aan de nieren onstaat door meer eiwitinname. Callorieen uit eiwitten worden niet opgeslagen als vet dus het opschroeven van de eiwitconsumptie zou volgens het onderzoek ’n beetje helpen bij ’t afvallen.

  2. Een koolhydraatarm dieet helpt je relatief snel af te vallen. Internisten en dietisten gebruiken het ook bij mensen met suikerziekte. Als je 4 weken streng kolhydraatarm dieet volgt verlies je gemiddeld een kilo per week. Daarna introduceer je wat vezelrijk fruit (appels, pruimen), roggebrood, zilvervliesrijst. Dan val je 2 kilo per maand gemiddeld af. Als je dan 10% lichaamsgewicht kwijt bent kan je weer gewoon eten. Let wel op terugval.
    Het echte geheim van slank blijven zit natuurlijk tussen je oren!
    Wilbert Sluiter, huisarts