bereiding van vis om baceterieen te doden

0
1265

Vis is erg vatbaar voor ziekmakende bacterieen, virussen en parasietten. Het is daarom van groot belang om vis op een goede manier te bereiden. Hieronder vind je een aantal belangrijke tips


Vis is erg vatbaar voor ziekmakende bacterieen, virussen en parasietten. Het is daarom van groot belang om vis op een goede manier te bereiden. Hieronder vind je een aantal belangrijke tips:

  1. Voordat je met rauwe vis aan de slag gaat, spoel het slijm op de huid er met water vanaf. Dit slijm is een broedplaats voor bacillen
  2. Gebruik verschillende snijplanken en messen voor de vis en andere ingredienten. Indien je dit niet doet, was ze dan goed af met desinfecterende zeep of bleekmiddel. Gebruik geen spons om ze schoon te maken, deze zitten vaak vol met bacterieen, ook als je ze vaak spoelt. Indien je een houten plank gebruikt, houdt deze dan even onder de koude kraan (warm water zorgt ervoor dat de nerf gaat openstaan waardoor bacterieen het hout kunnen binnendringen).
  3. Koop een vleesthermometer. Als je vis bakt of kookt moet de binnenkant minstens twee minuten hebben blootgestaan aan een themperatuur van 70 graden of meer. Zo geef je schadelijke bacterieen vrijwel geen kans.
  4. Zorg ervoor dat diepvriesvis goed ontdooid is. Indien de binnenkant nog bevroren is, dan kan het zijn dat de juiste temperatuur tijden het bereiden niet bereikt wordt waardoor niet alle bacterieen gedood worden.
  5. Koop zoveel mogelijke hele vissen in plaats van filets. Hoe meer oppervlakte er aan de buitenlucht wordt blootgesteld, hoe sneller de kans op bederving.