Calorieen tellen helpt niet bij afvallen

15
1532

De onzin over het tellen van calorieen – Waarom het aantal calorieen dat je eet niet bepaalt of je vet toeneemt of vet verbrandt

Wanneer je wilt afvallen of vet wil verbranden, kun je het aantal calorieen bijhouden dat je dagelijks consumeert. De theorie die hierachter zit is als volgt: Eet je minder calorieen dan je calorieen verbruikt, val je af. Eet je meer calorieen dan je verbruikt, dan kom je aan is de stelregel. Dat veel mensen hun eetpatroon op deze manier bijhouden en zo kilo’s willen afvallen blijkt bijv. uit het forse gebruik van onze eigen calorieen teller.

Echter, wat veel mensen niet weten is dat het niet vanzelfsprekend is dat je daadwerkelijk zal afvallen of vet zal verbranden wanneer je minder calorieen eet dan je verbrandt. Dit heeft er o.a. mee te maken dat het aantal calorieen dat je zal verbranden sterk afhangt van het type calorie dat je eet. Jesse van der Velde, onze Personal Trainer, legt dit in zijn instructievideo verder uit.

15 REACTIES

 1. Bedankt voor dit filmpje, Jesse.
  Soms heb ik het gevoel dat ik de enige diëtist ben die zich niet met het tellen van calorieën of het gewicht op de weegschaal bezighoud.

  Ben blij met je duidelijk verwoording. Hoop dat het meer mensen zal inspireren om af te stappen van het calorie-tellen!
  (weet dat het voor sommige mensen lastig is om het idee van inname en verbranding los te laten).

  Veel succes!

  Mvg.

  Judith Möller
  http://www.nathifa.nl

 2. @ Loes:
  Een fout die velen maken die willen afvallen en op een dieet overgaan, is dat ze vooral bezuinigen op de hoeveelheid vet die ze binnenkrijgen.

  Ten eerste heb je (gezonde) vetten nodig voor je eigen stofwisseling en ook om je een bepaald gevoel van verzadiging te geven.

  Een gezonde voeding is dus niet zo vet-arm mogelijk, maar is juist rijk aan onverzadigde vetzuren.

  Een handig ezelsbruggetje om te bepalen of je lichaam iets aan het voedingsmiddel heeft is het volgende:
  Als je van een bepaald voedingsmiddel makkelijk kunt nagaan hoe het heeft geleefd en gegroeid dan is het voedzaam voor je lichaam.

  Bijvoorbeeld: van groenten weet ik hoe het heeft gegroeid evenals van noten, vis, fruit, vlees, granen, etc.

  van een nuts of een mars…. ik zou zo één, twee, drie niet de herkomst kunnen achterhalen.

  Nog even terugkomend op de vetten…
  regelmatig een handje noten, een vette vis (ipv vlees), oliën om in te bakken…
  Het lijkt allemaal slecht voor de lijn, maar het tegendeel is waar! Je hebt juist vetten nodig om af te vallen.

  Een tweetal tussendoortjes die helemaal ‘in’ zijn in dieetland, zijn vetarm, maar zitten juist vol met suiker: ontbijtkoek en eierkoek.
  Jammer, maar je lichaam heeft er niets aan.

  Het is dus taak niet alleen van de calorieën af te stappen, maar ook van het idee dat light, mager, vetarm goed zijn om af te vallen.

  Back to basic, het eten van ‘puur’/onbewerkt eten, dat is mijns inziens het eten waar het lichaam om vraagt.

  Heel veel succes!

  Mvg

  Judith Möller
  http://www.nathifa.nl

 3. Leuk hoor, maar volgens mij ook niet geheel waar. Voor veel mensen werkt het calorie tellen simpelweg omdat in veel ongezonde produkten veel calorien zitten. Om het complete onzin te noemen gaat dus te ver. Waar ik mij ook aan stoor is dat deze meneer een theorie afbrandt maar er vervolgens geen oplossing aan terugkoppelt; wat moet je nou wel eten om af te vallen? Moeten we toch koolhydraten beperken?

 4. Helemaal mee eens!:)
  Vroeger at ik erg veel zoetigheden en chips. Door midel van het tellen van calorien kon ik een hamburger eten, om dit vervolgens te compenseren met voedingswaren waar minder calorien in zaten. Ik viel wel af omdat ik me aan de 1500 kcal hield, maar dit is zo ongezond! Er zijn zoveel factoren die erbij komen kijken.

  Ik heb mijn eetgewoontes verandert en na twee weken zag ik al resultaat. Ik eet geen zoetigheid en chips maar, fruit, noten en avocado’s. Ik eet ook geen yoghurt, boter en melk meer maar, soya boter,yoghurt en soya melk (Dit omdat ik melk niet zo lekker vind).

  Omdat ik nog 18 ben is het sowieso niet verstandig om calorien te tellen. Je kunt er zelfs verslaafd aan raken! Gezonde vetten zijn erg belagrijk en het eten van koolhydraten ook, als je maar niet-verteerbare koolhydraten eet. Deze niet-verteerbare koolhydraten zijn vooral vezels.

  Nou, mijn huid ziet er mooier uit, ik voel me energieker en ik ben op een gezonde manier afgevallen.

 5. Bedankt Jesse!

  Ik was net op zoek naar een overzicht/tabel van calorieën per bvb. aardappel, appel , enz….
  Maar omdat alles vrij Nederlands aandeed, zocht ik verder en kwam ik bij dit filmpje terecht!

  Dat heeft me overtuigd om gewoon verder te doen zoals ik bezig ben (minder en vooral gezonder eten: meer fruit en groenten, minder suikers en geen vettige tussendoortjes, hardlopen,…) en me dus niet te storten op het tellen van calorieën.
  Waarvoor dank!
  Hiermee heb ik tijd uitgespaard die ik niet zal besteden aan nutteloze bezigheden als calorieën tellen.
  Uiteindelijk gaat het om een manier van leven, niet om een rekensom,

  Groetjes Eddie

 6. Verhelderende video Jesse,
  daarnaast een goede aanvulling over wat gezond is om te eten, Judith.
  Beiden bedankt!

  Zocht namelijk net een calorieteller, uit nieuwsgierigheid… Ben dol op zoetigheid, haal het daarom ook niet in huis dan gaat het op..:P
  Ik sport nu 2 a 3 keer in de week, vind het heerlijk,.. nu nog een juist eetpatroon.

  Jullie informatie was dus zeer welkom

  Groeten

 7. Complete onzin wat je verteld. Bij calorieen tellen val je wel degelijk af. Het zegt alleen niets over waarmee je afvalt.Is dat vocht? Is dat vet? Geen idee. Dat is ook niet zo belangrijk. Het is belangrijk een houvast te hebben. Je hebt een hele goede graadmeter. En zeker als je daarnaast er voor zorgt dat je gevarieerd eet. Ook heel belangrijk. Mijn vrouw is er 43 kilo mee afgevallen en is daarnaast gaan sporten en gezonder gaan eten. werkt perfect. Vooral het eten is belangrijk en met het calorieen tellen zorg je er voor dat je bewust met de hoeveelheid omgaat. Even overdreven: 50 tomaten in een half uur is nogsteeds niet gezond. Bij wijze van spreken.

 8. Ik denk dat het op zich wel kan helpen om calorieën te tellen, maar je moet daarbij wel opletten waar je eetpatroon uit bestaat. Je kunt op een dag enkel zes marsrepen eten, dan zit je net iets onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën. Maar dit lijkt me toch niet zo gezond en ik betwijfel of je wel afvalt.