Chiazaad: klein, maar vol voedingsstoffen

0
1392
superfoods

Chiazaden is zijn hip, het is Super Food en momenteel bij vele supermarkten, groenteboeren en drogisten te verkrijgen.  Maar wat zijn chiazaden? Waar komt deze zaad vandaan en hoe kan je deze het beste gebruiken? En niet te vergeten: helpt deze echt om af te vallen?

Chiazaad

In landen als Guatemala en Centraal en Zuid-Mexico worden chaizaden veel gebruikt. Chiazaad vindt hier ook zijn oorsprong. Het zaad komt van de Chia, een Mexicaanse muntplant. De kleine zaadjes worden geproduceerd door de bloemen. Chiazaden kan je op vele manieren gebruiken. Zo kun je ze in een soep of salade doen, maar ook op een boterham met pindakaas of door de yoghurt. Ook kan je er een natuurlijke energiedrank van maken. Veel atleten gebruiken dit om een energieboost van te krijgen.

Voedingsstoffen

In chiazaad zitten goede voedingsstoffen. De zaden zitten vol kalium, ijzer, antioxidanten, calcium, foliumzuur, eitwitten en borium. Het zaad verlaag de kans op de ontkalking van bot, vertraagt het verouderingsproces, verbetert de stoelgang en is goed voor hart- en bloedvaten. Daarnaast zou chiazaad ook helpen om af te vallen. Door chiazaden aan je voeding toe te voegen, krijg je sneller een voldaan gevoel. Chiazaden nemen namelijk veel water op en zitten boordevol vezels. Ook bevatten ze antioxidanten die de bloedsuikerspiegel op peil houden.

Bijwerkingen

Chiazaad kan ook bijwerkingen geven. Chiazaad kan soms een allergische reactie veroorzaken en een opgeblazen gevoel, diarree en winderigheid geven. Ook heeft het zaad een bloedverdunnende werking. Mensen die vochtafdrijvende of bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken, kunnen chiazaad dan ook beter niet eten. Ook mensen die een te lage bloeddruk hebben, kunnen beter geen chiazaden eten.