Tips voor voeding tijdens avondwerk en nachtwerk

0
970
blog dummy

Wanneer je avondwerk of nachtwerk gaat doen zul je merken dat je dikker wordt en dat je kilo’s aankomt. Dit komt niet zozeer door de verandering van je eettijden, maar met name door het feit dat je ’s nachts andere voeding eet dan wanneer je overdag werkt. Je eet in de regel meer tussendoortjes en voeding met meer suikers en vetten. Dit zorgt ervoor dat je kilo’s aankomt.

De traditionele tijden van de hoofdmaaltijden zijn niet wezenlijk anders dan wanneer je overdag werkt. Het risico van te veel eten is dus ’s nachts aanwezig, of dat nu komt door de behoefte even gezellig samen pauze te houden met collega’s, om de verveling tegen te gaan of de stress die gepaard gaat met bepaald nachtwerk zoals nacht waken of met de noodzaak wakker te blijven. De gewichtstoename zal nog hoger zijn, omdat het meestal gaat om chocolade, gezoete drankjes, toetjes of vette voedingsmiddelen.

Belangrijk is dus wanneer je ’s nachts werkt om:
– waakzaam te blijven om je werk goed te kunnen doen
– je eetlust en eventuele stress in de hand te houden
– geen kilo’s aankomen

Na een maaltijd die rijk is aan koolhydraten, ben je over het algemeen minder alert en val je gemakkelijker in slaap. Dit is juist het tegenoverstelde na het eten van een eiwitrijke maaltijd. Het zou dus ideaal zijn om in de loop van de nacht een of twee maaltijden te eten die eitwitrijk zijn, maar weinig koolhydraten en vetten bevatten. Deze maaltijden kunnen worden gebaseerd op melkproducten, die eventueel vergezeld gaan van fruit, of een zouter gerecht op basis van vlees of vis met groenten. Wat de maaltijden overdag betreft, hoef je niks te veranderen, althans niet wanneer je gewicht voorheen in orde was.

Als de lichte maaltijd ’s nachts te licht lijken om in vorm te blijven, kun je het volgende doen:
– voeg langzame suikers toe in de vorm van meergranenbrood of een zetmeelhoudend product zoals peulvruchten, pasta of rijst
– vergeet er geen groene groenten bij te eten
– beperk de hoeveelheid vetten
– vermijd snelle suikers (met name gezoete drank, de meeste graanontbijten, wit brood en aardappelpuree)
– pas op met alcohol, waardoor je minder alert kunt worden