Het verband tussen voeding en acne

0
1213
Voeding en acne
Voeding en acne

Acne is een probleem waar vrijwel iedereen op jonge leeftijd wel mee te maken krijgt. Negen op de tien jongens en acht op de tien meisjes hebben tijdens hun puberjaren last van jeugdpuistjes. Bij sommigen van hen gaat het om zeer hardnekkige acne. Bovendien blijft een deel van hen jaren last hebben van deze puistjes, ook na hun tienerjaren.Tijdens de tienerjaren wordt er dan ook voornamelijk over jeugdpuistjes gesproken. Wanneer de puistjes aanblijven, dan wordt er gesproken over acne.

Wat is acne precies?

Acne zijn kleine, rode puisten die ontstaan op verschillende plekken van het lichaam met name in gezicht, de schouders en de borst. De voornaamste reden waarom deze puistjes ontstaan, is een onbalans in het hormoonstelsel welke optreedt bij de puberteit. Aangezien  dit probleem zich niet altijd uit zichzelf oplost, blijft het vormen van deze puistjes bij sommige mensen dan ook een probleem.

Van mee-eters tot jeugdpuistjes

Voordat de rode bultjes op de huid ontstaan, verloopt er een heel proces. De eerste verschijnselen van acne zijn mee-eters, ook wel comedonen genoemd. Deze ontstaan door een ophoping van talg. De talgklieren in de huid worden sterk beinvloed door androgene hormonen. Deze ophopingen van talg veroorzaken witte puntjes, welke na verloop van tijd zwart worden. Wanneer de puntjes beginnen te ontsteken worden ze rood en nemen ze in formaat toe.

De rol van voeding in het ontstaan van acne

Er gaan veel verhalen rond dat voeding een grote invloed heeft op het ontstaan en in stand houden van acne. Op het moment zijn hier echter geen concrete aanwijzingen voor.

De volgende voedingsmiddelen worden aangeschreven als opwekkers van acne:

  • Zuivelproducten. De mogelijke verklaring is de aanwezigheid van hormonen in melkproducten. Deze zouden voor een onbalans van het hormoonstelsel.
  • Producten met een hoge glycemische index. Deze voedingsmiddelen zorgen voor een verhoogd bloedsuikerspiegel maar het veroorzaken van acne wordt ook toegeschreven aan deze producten.
  • Voedsel met een hoog vet gehalte. Er is echter geen verklaring of bewijs voor deze stelling.
  • Chocola. Er is opnieuw geen verklaring of bewijs voor deze stelling.
  • Alcohol

Tot zo ver bekend, is acne een aandoening die te maken heeft met het hormoonstelsel van het lichaam. Erge gevallen van acne zijn, volgens de wetenschap, het resultaat van genen en niet van een slecht dieet.