Lekker langzame koolhydraten

1
1300
koolhydraten

Je hebt langzame en snelle koolhydraten. De ene koolhydraat zet de koolhydraten (suikers) heel snel om in bloedglucose (bloedsuiker) en bij de andere koolhydraat gaat dit proces een stuk langzamer.

Koolhydraten

Soms ben je moe en heb je weinig energie. Je wilt dan graag iets om je energieniveau een boost te geven. Vaak werkt dit uiteindelijk averechts. Snoep bevat bijvoorbeeld snelle suikers Deze komen snel in je bloed. Je lichaam gaat dan insuline aanmaken om het suikergehalte weer te laten dalen. Hierdoor krijg je een hongergevoel, raak je vermoeid en krijg je nog meer zin in zoetigheid.

Het is daarom beter om langzame koolhydraten te nemen. Onbewerkte voedingsmiddelen, zure producten, voedingsmiddelen met oplosbare vezels en vette maaltijden bevatten bijvoorbeeld langzame koolhydraten. Het is daarbij belangrijk om te combineren en maaltijden te kiezen die zwaar zijn om te verteren.

Ook voor het voorkomen van diabetes is het aan te raden om maar beperkt snelle koolhydraten te eten. Ook zijn voedingsmiddelen met langzame koolhydraten vaak gezonder en minder bewerkt. Langzame koolhydraten zijn dus ook een bewuste en gezonde keuze!

1 REACTIE

  1. Beste Bert en Eric,Tegen de reflux en de sltsoarmdntkoeking neem ik (op voorschrift) omeprazole (maagzuurremmer).Ik eet echter nu al een tijd mijn avondmaal veel vroeger (17.30 u), eet later niets meer (het maagzuur loopt vooral s nachts in de slokdarm) en heb de dosis omeprazole gehalveerd.Ik koop bij de apotheker ook calciumcarbonaatpoeder en neem elke dag een afgestreken koffielepel (= ongeveer 2,5 gram calciumcarbonaat, dat geeft 1 gram elementaire calcium). (Let op: dat is wat stopperig, anti-laxerend dus).Zo krijg ik extra calcium binnen.Bovendien neutraliseert calciumcarbonaat gedeeltelijk het maagzuur.Je kan ook Renniezuigtabletten gebruiken. Die remmen het maagzuur af. Ze bestaan uit caciumcarbonaat en voor een klein deel magnesiumcarbonaat (zie de kleine lettertjes op de verpakking of bijsluiter). Dit laatste is laxerend zodat Rennie per saldo het wc-bezoek niet beefnvloedt.Als je zware sltsoarmdntkoeking hebt zal het voormelde je helaas niet voldoende helpen. Alleen bij lichtere ontsteking wel.Met vriendelijke groet,Rik