Listeria-bacterie en voeding

0
1370

Listeriose is een infectie, die wordt veroorzaakt door de bacterie listeria. Een bacterie die in voedsel voor kan komen. De officiële naam van de listerie-bacterie is listeria monocytogenes bacterie. Bij gezonde personen verloopt de ziekte vaak zonder symptomen. Sommige mensen die besmet zijn voelen zich alleen grieperig.

Listeriose is een infectie, die wordt veroorzaakt door de bacterie listeria. Een bacterie die in voedsel voor kan komen. De officiële naam van de listerie-bacterie is listeria monocytogenes bacterie.

Besmetting
Bij gezonde personen verloopt de ziekte vaak zonder symptomen. Sommige mensen die besmet zijn voelen zich alleen grieperig. Een antibioticakuur is in dat geval voldoende om de klachten te verhelpen. De meest voorkomende klachten zijn diarree, braken, misselijkheid, buikpijn en koorts.

Jonge kinderen en mensen met een zwak immuunsysteem lopen meer risico als ze besmet zijn. Een besmetting kan leiden tot een hersenvliesontsteking.

Voor zwangere vrouwen kunnen de gevolgen van een listeriabesmetting ook ernstig zijn. De aanstaande moeder zelf hoeft niet ziek te worden, maar ze kunnen de infectie doorgeven aan hun ongeboren kindje. De kans op sterfte van het ongeboren kind, vroeggeboorte of een ernstige ziekte is aanwezig.

Ondanks dat de bacterie in je eten terecht kan komen is de kans op besmetting niet groot. De listeria bacterie veroorzaakt ongeveer 80 gevallen van voedselinfectie per jaar. De kans dat zwangere vrouwen besmet raken met de bacterie wordt geschat op 0,0025 procent. Toch is het voor zwangere vrouwen belangrijk dat ze bepaalde voedingsmiddelen vermijden. Gezonde mensen die niet zwanger zijn kunnen gewoon alle voedingsmiddelen eten.

Producten gekoeld bewaren
De bacterie groeit, in tegenstelling tot andere bacteriën, goed in de koelkast. Toch groeien ze in de koelkast minder snel dan op warme plekken. Het blijft dus belangrijk om voedingsmiddelen gekoeld te bewaren. Zorg ervoor dat de koelkast op vier graden staat. Let ook goed op de houdbaarheidsdatum van de producten. Door het eten van verse producten heb je de minste kans op een besmetting. De listeria-bacterie overleeft temperaturen van 75 graden of hoger niet.

Risicoproducten
Listeria komt voor in rauwe producten, met name dierlijke producten. Maar ook op plantaardige producten kan de bacterie voorkomen. Voorbeelden zijn: rauwe melk, zachte kazen, rauwe en gerookte vis, paté, tartaar, rosbief en filet américain. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om deze producten gedurende de zwangerschap te vermijden. Ondanks dat de kans op een besmetting klein is.