Minder suiker voorkomt hoge suikerspiegel

0
1737

Een teveel aan suikers is ongezonder dat je denkt. Vaak wordt een teveel aan suikers alleen geassocieerd met een kans op overgewicht, maar er is meer om rekening mee te houden. Kristalsuiker behoort samen met onder meer witbrood en aardappelen tot de ‘snelle koolhydraten’. Dit houdt in dat deze koolhydraten snel worden omgezet tot glucose en veroorzaken hierdoor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. De alvleesklier reageert door het hormoon insuline te produceren, die de bloedsuikerspiegel laat zakken.

Een teveel aan suikers is ongezonder dat je denkt. Vaak wordt een teveel aan suikers alleen geassocieerd met een kans op overgewicht, maar er is meer om rekening mee te houden.

Kristalsuiker behoort samen met onder meer witbrood en aardappelen tot de ‘snelle koolhydraten’. Dit houdt in dat deze koolhydraten snel worden omgezet tot glucose en veroorzaken hierdoor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. De alvleesklier reageert door het hormoon insuline te produceren, die de bloedsuikerspiegel laat zakken. Als er door een hoge inname van snelle koolhydraten voordurend veel insuline in het bloed circuleert, kan het lichaam daar ongevoelig voor worden. De bloedsuikerspiegel blijft dat ongezond hoog.

Suiker heeft echter nog een extra belangrijk nadeel. Suiker bestaat namelijk uit glucose en fructose. Fructose heeft als bijwerking dat het ons lichaam minder gevoelig maakt voor insuline, waardoor de glucose uit de voeding , nodig voor belangrijke vitale processen, niet optimaal benut kan worden. Een gemiddelde Nederlander, die meer dan 100 gram suiker per dag nuttigt krijgt 4x zoveel fructose tot zijn beschikking dan goed voor hem is.

Belangrijke leveranciers van grote hoeveelheden suiker zijn frisdranken. Ons advies is om vaker water of kruidenthee te drinken. Wil je toch voor frisdrank gaan, pak dan wat vaker een lightje.