Steeds meer mensen allergisch voor gluten

0
1098
Glutenvrij

Steeds meer Nederlanders komen erachter dat zij allergisch zijn voor gluten. Dat is vervelend want gluten komen in een groot aantal verschillende producten voor die je in de schappen van de supermarkt kunt vinden.

Coeliakie

De officiele naam voor glutenintolerantie is coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte dat vandaag de dag bij één op de 150 Nederlanders voorkomt. Het kan echter zijn dat het daadwerkelijke aantal Nederlanders met glutenintolerantie hoger ligt omdat veel mensen niet weten dat ze de ziekte hebben.

Wat gebeurt er als iemand met coeliakie voedingsmiddelen met gluten nuttigt? De gevolgen zijn niet dodelijk maar wel erg onprettig. Veel voorkomende klachten zijn diarree, buikpijn en chronische vermoeidheid.

Problemen dunne darm

Coeliakie wordt veroorzaakt door een probleem met de dunne darm. Hierdoor kunnen voedingsmiddelen met gluten niet goed door het lichaam verwerkt worden waardoor de bovenstaande klachten ontstaan.

Alhoewel er nog altijd veel Nederlanders met coeliakie rondlopen zonder dat ze er erg in hebben, hoeft het niet moeilijk te zijn om de ziekte te diagnosticeren. Hoogleraar maag- en darmziekten aan de VUmc Gerd Bouma stelt dat artsen de ziekte kunnen herkennen zolang ze er rekening mee houden.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging is deze maand van start gegaan met de campagne Heb ik Coeliakie?. Het doel van de campagne is mensen bewust maken van de ziekte zodat patiënten de juiste diagnose krijgen.

In veel gevallen komen mensen er pas op late leeftijd achter dat zij de ziekte hebben. De symptomen van de ziekte zijn immers in de jonge jaren minder sterk of niet aanwezig. Dit is problematisch aangezien het lichaam een tekort krijgt aan bepaalde voedingsstoffen als gevolg van de ziekte.

Glutenvrije producten

Er zijn tegenwoordig een groot aantal glutenvrije producten in de winkels te vinden. Deze producten worden vaak gezien als health food. Echter hebben enkel coeliakie patiënten baat bij het nuttigen van glutenvrij producten.