Suiker: energie of vergif?

0
1205
Suiker

Suiker is slecht voor je tanden en maakt je dik. Het wordt daarom nog wel eens vergif genoemd.  Suiker zit in veel producten en kan ons net dat beetje extra energie geven dat we nodig hebben. Maar wat zijn wel gezonde suikers?

Suiker

Deskundigen raden af om geraffineerde suikers te eten, dit zijn bewerkte suikers. Ze tasten je gebit aan en zorgen er voor dat vetten gemakkelijker in het lichaam opgeslagen worden.  Om suiker te verwerken, heeft je lichaam bepaalde vitaminen en mineralen nodig.  Geraffineerde suiker is bewerkt en ontdaan van deze vitaminen en mineralen waardoor je lichaam het moeilijk kan verwerken.  Om te achterhalen of er geraffineerde suikers in een product zitten is het belangrijk om het etiket te lezen. Veel gebruikte namen van geraffineerde suikers zijn: Kristalsuiker, Fructose-glucose stroop, Dextrose, Rietsuiker, Lactose, Maltodextrine.

Natuurlijk

Toch hoeft suiker helemaal niet slecht te zijn, je kan er zelfs een boost van krijgen. Natuurlijke suikers zijn zelfs onmisbaar in een gezond eetpatroon, je vind ze in fruit en groente. Wanneer je een stuk fruit eet, zijn alle vitaminen en mineralen aanwezig die je lichaam nodig heeft om de suiker eruit te verwerken. Vruchtensappen zijn gezond, maar met mate omdat je veel natuurlijk suiker in één keer naar binnenkrijgt. Bedenk dat in een glas appelsap zeker 4 appels zitten.

Ook als zoetmiddel kan je het beste gebruik maken van ongeraffineerde suikers, zoals; honing, agavesiroop en vruchtenconcentraten. Deze natuurlijk suikers zijn niet slecht voor je,  mits je ze met name inneemt.