Teffbrood: afvallen of glutenallergie?

2
1852

 

Teffbrood is geschikt voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie), ondanks dat er gluten in zitten. Het bevat echter niet de schadelijke glutenfractie. Wel bevat het alle essentiële aminozuren, zoals methionine. Daarnaast heeft teff een hoog ijzer-, calcium-, zink- en magnesiumgehalte. Voor topsporters zijn teffproducten daarom zeer geschikt.

Eragrostis teff, afgekort teff, komt van een grassenfamilie (Poaceae) in Ethiopië. Eén tarwekorrel weegt net zoveel als 150 teffkorrels. Het gewas werd in 2001 voor het eerst in Nederland geteeld. De graanvruchten zijn net zo groot als suikerkorrels, dus erg klein. Ze worden daarom ook niet gepeld, de reden waarom teffmeel volkorenmeel is. De smaak en aroma van teff zijn nootachtig, mild en een beetje zoet.

Teffbrood wordt ook wel slankbrood genoemd. Je raakt er eerder van vol. Dit komt door een gelijkmatigere beschikbaarheid van glucose over meerdere uren. Daarom maakt het steeds vaker deel uit van een dieet.

Teffbrood en andere Teffproducten zijn te koop bij natuurwinkels en in online shops. Met teffmeel kun je zelf verschillende voedselproducten maken: van brood tot koekjes. Er zijn diverse recepten te vinden op internet.

Hier een aantal recepten:

  • Injera (grote Ethiopische pannenkoek)

Teffbeslag voor injera bestaat uit 180 gram teffmeel, ½ liter water, zout en olie.

Bereiding: Meng het meel met het water in een grote kom. Doe er een theedoek over en laat het drie dagen staan, zodat het deeg fermenteerd, zuur wordt en bubbels krijgt. Voeg zout toe naar smaak. Neem een grote koekenpan en laat deze matig warm worden met een beetje olie. Van teff maak je stevige pannenkoeken, dus bedek de bodem van de pan dik met een laag beslag.

Injera wordt niet bruin gegeten. Het beslag moet langzaam opwarmen. Wanneer de onderkant gemakkelijk loslaat en de bovenkant ‘droog’ is, kun je de injera uit de pan halen. Injera bak je aan één kant. Injera wordt traditioneel gegeten met alicha, een soort stoofpotje van uien, kool en wortels, eventueel aangevuld met vlees.

  • Teffbrood bruin of wit (broodbakmachine)

Wil je bruin en wit door elkaar, gebruik dan 250 gram wit en 250 gram bruin i.p.v 500 g bruin of wit.

Benodigdheden zijn 450 ml water, 50 gram vloeibare margarine, 8 gram suiker, 4 gram zout, 500 gram broodmix en 4 gram gedroogde gist.

Bereiding: kies als programma op de broodbakmachine basic en als korst middel.

  • Teffbrood met tomaat, mango en banaan

Voor dit recept heb je het volgende nodig: 2 sneetjes teffbrood (of een dikke plak van 70 gram), 50 gram tomaat in schijfjes gesneden, 1 banaan in schijfjes gesneden, halve mango in stukjes gesneden, 2 eieren, peper en zeezout naar smaak.

Bereiding: Verhit de wok zonder vetstof en bak als eerste de tomaat om en om. Voeg vervolgens de banaan en mango toe en bak al omschuddend door. Kluts de eieren in een schaaltje en schenk deze over in de wok op het fruit en de tomaat. Bak op laag vuur met een deksel op de pan totdat het ei gestold is en voeg peper en zeezout naar smaak toe. Serveer het gebakken ei met zoet fruit op de sneeën brood.

2 REACTIES

  1. Het recept van injera klopt niet helemaal. Aan het deeg wordt geen zout toegevoegd en de pan moet niet ingevet worden. Zeer belangrijk is dat er gaatjes (oogjes) in de injera ontstaan, daarvoor is het gistingsproces van belang en moet de injera ook niet te dik gemaakt worden.
    Het gistingsproces kan versneld worden door spa rood ipv gewoon water te gebruiken. Het deeg kan dan ’s morgens gemaakt worden en is ’s avonds klaar voor gebruik.
    Er zijn veel sauzen mogelijk bij de injera, ook veel vegetarische (Ethiopiers vasten veel). Een populaire saus is met kip, m.n. met feestdagen.

    • @ C. Inia: Ik denk dat alle sauzen mogelijk zijn die je wilt, als je sauzen wilt, waar jij vindt wat hoort. Hetgeen betekent dat je mag doen wat je wilt, niet wat jij vindt: wat hoort, omdat jij vindt wat ouders vonden, die deden wat hun ouders deden: wat hoort, waar mag dat je beseft wie je bent, niet wat hoort, omdat ik denk dat je mag ontwikkelen wie je bent, niet: blijven!