Veganisme sterk in populariteit toegenomen

0
1337

Veganisme is bezig met een opmars. Alleen in Groot-Brittannië is het aantal veganisten toegenomen tot een half miljoen. Een stijging van 350 procent vergeleken met het aantal veganisten aan de overkant van de Noordzee in 2006, aldus onderzoeksbureau Ipsos MORI.

Plantaardig dieet

In tegenstelling tot vegetariërs, houden veganisten er een puur plantaardig dieet op na. Alle producten die afkomstig zijn van dieren, is in een veganistisch dieet taboe. Naast het niet eten van vlees en vis, eet de veganist geen eieren en drink hij geen melk.

Net als vegetariërs, waar er overigens bijna 1,7 miljoen van zijn in Groot-Brittannië, is de keuze voor een veganistisch dieet voornamelijk op ethische gronden. Kippen in legbatterijen hebben niet per definitie een beter leven dan kippen die voor hun vlees worden geslacht.

Bewerkt voedsel

De recente schandalen in de vleesindustrie en de groeiende afkeer tegen bewerkt voedsel spelen ook een rol in de toename van het aantal veganisten. Horrorverhalen als paardenvlees verwerkt als rundvlees en de komst van de chloorkippen met het TTIP verdrag doen mensen vlees en andere dierlijke producten afzweren.

Debby van Velzen, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, ziet de stijgende lijn niet als een verrassing. Mensen worden steeds meer bewust van de bezwaren tegen het eten en exploiteren van dieren. Bovendien is er vandaag in het tijdperk van het internet veel meer informatie over veganisme te vinden dan voorheen.

Imago veganisme

Veganisme had tevens een lange tijd last van een imagoprobleem. De levensstijl werd gezien als een extremistische variant van vegetarisme en veganisten werden gezien als rebelse hippies. Nu steeds meer mensen de levensstijl omarmen, belandt veganisme in de mainstream. Steeds meer bedrijven houden dan ook rekening met de wensen van veganisten in hun catering.

Ook in Nederland neemt het aantal veganisten toe. Volgens het NVV zijn er inmiddels 70.000 veganisten in Nederland.