Veilig barbecueën

0
1316

Jaarlijks raken ongeveer 170 mensen gewond tijdens het barbecueën. Dat blijkt uit een onderzoek van Consument en Veiligheid. De meeste mensen belanden op de spoedeisende hulp met brandwonden. Meer dan de helft van de slachtoffers zijn tussen de 25 en 54 jaar oud.Drie keer zoveel mannen als vrouwen raken tijdens het barbecueëngewond. Vaak gebeuren de ongelukken door het gebruik van benzine, petroleum en spiritus.

Koken in de buitenlucht is niet zonder risico’s. Toch kun je de kans op ongelukken flink verkleinen door een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen.

Wij bespreken de belangrijkste punten waar je tijdens het barbecueën op moet letten.

1. Stabiliteit is van belang
Kijk bij de aankoop van een barbecue al of hij stevig op zijn poten staat. Tijdens het barbecueën moet de barbecue op een stevige ondergrond staan. Zorg dat de barbecue op een tafel staat en niet op de grond. Staat de barbecue ver weg van een tent, bomen en/of houten hekjes?

2. Pas op voor wind
Zorg dat de barbecue op een windvrije plek staat. De barbecue kan zo niet omvallen en de vonken waaien niet over. Blaas ook niet in het vuur, maar gebruik een blaasbalg.

3. Geen spiritus, petroleum en benzine
Gebruik nooit spiritus, petroleum en benzine om de barbecue aan te steken. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof zijn speciaal geschikt voor de barbecue.

4. Draag katoenen kleding
Let op je kleding tijdens het barbecueën. Draag bij voorkeur kleding van katoen.

5. Verplaats de barbecue niet
Verplaats nooit een warme barbecue. Wil je de barbecue verschuiven? Zorg dan dat het vuur helemaal gedoofd is.

Tot slot
Het spreekt voor zich dat kinderen en huisdieren niet te dicht bij de barbecue mogen staan. Wanneer er sprake is van verbranding koel dan de brandwond met zacht stromend, lauw leidingwater. Is er in de buurt geen leidingwater? Gebruik dan slootwater. Dit is een oplossingen wanneer er echt geen andere koelmogelijkheden zijn. Probeer rustig te blijven en ga vooral niet rennen. Vlammen doof je door over de grond te rollen.

Smeer niets op de wond, maar dek de wond af met steriel verband. Neem vervolgens contact met de huisarts op.

Bronnen: Nederlandse Brandwonden Stichting en Consument Veiligheid